Третокласници от Нови Пазар с благотворителна изложба “От деца за деца”

Споделете с приятели

В малък град откриваме деца с големи сърца. Социална кауза, която те самите са си нарекли “от деца за деца”. Ученици от 3-ти “б” клас, с класен ръководител Мария Канева, организират благотворителна изложба в помощ на дом “Слънце”, гр. Каспичан, за децата лишени от родителска грижа. Добротата е път, добротата е посока, в която трябва да вървим. Добротата е начин на живот, съпричастността е смисъл. Животът е огледалото, в което се оглеждаме всеки ден, ние и нашите постъпки. В живота, често срещаме условно добро, безкрайно много са добрите хора, с вярвания, че живота е бумеранг и трябва да го живеем осъзнато, в честност и хармония, защото каквото посееш, това и ще пожънеш. Абсолютно сме съгласни със старите български поговорки, физиката и силата на привличане. Но колко от хората знаят значението на безусловната доброта?

Г-жа Канева с повече от 25 години стаж като учител, казва че тя е намерила смисъла в каузата си, която изповядва всеки ден, а именно как да създадем правилните ценности в децата, нашите последователи, но не в Инстаграм, а в реалността, как те самите да намерят смисъла, да намерят себе си. Разказва, че децата са вдъхновение и бъдеще. Има ли по-красива дума от думата “бъдеще” и всъщност колко много крие зад себе си тя. “Да заспиваш спокойно и да се събуждаш с усмивка, да намираш смисъла всеки ден. Да си значим! Не просто да си съществувал, а да си живял. Много клиширано, но самата истина. Често съдим себе си по намеренията, а другите по постъпките. Няма по-добър възпитател от личния пример. Идеята е децата да намират себе си и да усетят удовлетворението от това да си направил добро, без очаквания. Да чувстваш, защото да показваш слабост е най-голямата сила.” Зад каузата се крие още по- дълбок смисъл и това е децата да открият значението на “безусловно” добро, както и какво е чувството да си успешен, може би това би бил ценен урок и за много възрастни. Те самите могат да приоритизират в мислите си значението на успеха и кое е истинското в живота.

В нашето съвремие за повечето хора успеха е статут, богатство, имидж, може би дори и външни белези, като красота. А истинският успех е хармония, удовлетворение, сензитивност, да умееш да чувстваш, да оставиш следа, вдъхновение и топлина в себе си и хората, които те познават. Да научиш децата на знания, да са начетени и умни е много важна задача за всеки учител, но истинския учител има и друга мисия да вдъхновява своите ученици да бъдат мечтатели, да бъдат добри хора, да бъдат амбициозни, да поискат повече от живота, просто защото го могат. Да имат мотивацията да искат да се развиват и да покажат кои са те на света, защото всеки е специален. Често не най-добрия в училище става най- успешен в живота, най- удовлетворен, най-щастлив, най-добре материално облагодетелстван. Истинския смисъл се крив в пътя да търсиш смисъла всеки ден, да си човек, обаче с главно Ч, защото светът е огледало. Всеки вижда това, което носи в себе си.

Подкрепете каузите на Добрите Примери:

Облечете ДОБРОТО с дрехите на ДОБРИТЕ ПРИМЕРИМАГАЗИН ТУК

Facebook коментари
error: Съдържанието е защитено !!!