Явор Перфанов, от нищото до 5-те книги и международните награди

Споделете с приятели

Явор Перфанов е роден на 17 април 1976 г. Живее в гр. Горна Оряховица. Завършил е Механотехникум в родния си град. След като отбива своя дълг в армията, започва да работи като строител. В свободното си време пише стихотворения. Като всеки млад мъж прави грешки, които са се отразявали в живота му. Всеки ден минава в работа и в грижи за себе си и своите близки хора.

Минават много години в недоимък и лишения. Губи най-близкия си човек, своята майка. На 27 ноември 2017 година пише първият си разказ „Бялата шапка“. Казва си, че е най-важния човек в живота си и  всичко се променя. Започва да пише всеки ден. Публикува в социална мрежа и се радва на обратната връзка със своите читатели. Тяхното одобрение му дава стимул да пише. Истории с възможно най-прости думи. Разкази от самия живот.

Получава предложение от Даниел Меразчиев, който е председател на литературен клуб „Многоточие“. Той му дава идеята да събере разказите си в сборник. Авторът няма нужните средства. Тогава решават това да се случи „на зелено“, т.е да се продава книгата още преди да е излязла от печат. Читателите изпращат на автора средства и така след около две седмици парите бяха събрани. По този начин излиза от печат първата му книга „Бримките на живота“. Тя се радва на голям интерес и от нея са продадени три тиража. Явор Перфанов продължава да пише и събира разкази за своя втора книга. Тя е „Нещата, които си струват“. Междувременно той организира представяния в различни градове. Най-многобройна публика е имал в гр. Бургас, пред 160 човека.

Продължава да работи и да се справя с трудностите. Работата му е тежка, но след 17 часа, винаги намира време да напише разказ или стихотворение. Докато работи го мисли, след това го пише. Доказва, че няма такава причина като липса на време. Така се събират разкази за третата му книга „До следващото влюбване“. Както при всеки човек, така и при автора се случва да изпада в тъга от несподелена любов и несбъднати очаквания. Но той не допуска да бъде смазан от тях. Неговото спасение се оказва в литературата. Продължава да твори и между два разказа пише и стихотворения.

И така се ражда четвъртата му книга „Лъжичка сол, лъжичка захар“, която е сборник с разкази и три стихотворения. Участва в национални и международни конкурси. Печели награди. Две трети места от конкурси на Международен съюз на писателите „Св. Св. Кирил и Методий“, където участниците са предимно руснаци. Два пъти е гост на Нощен хоризонт по Българско Национално Радио. Гостува на местни кабелни телевизии и радиа. Продължава да пише, което води до петата му книга „Берачът на кестени“. Сборник с къси разкази с три стихотворения. Създава кратки мисли на Берача и поредицата „Берачът на кестени и приятели“. Има около 30 разказа събрани в „Темата на Явор Перфанов“, които са на публицистична тематика. Участва в различни инициативи. Негови произведения са преведени на руски и италиански език.

Когато го питат каква е мечтата му, той казва, че е искал да покаже, че без рамо и протекции може да върви напред. И че няма невъзможни неща.

Подкрепете каузите на Добрите Примери:

Облечете ДОБРОТО с дрехите на ДОБРИТЕ ПРИМЕРИМАГАЗИН ТУК

Facebook коментари
error: Съдържанието е защитено !!!