Организацията „Съюз на българските спасители“ работи за изграждане на национална доброволческа мрежа и създава иновации в спасителната дейност

Споделете с приятели

Ние сме хора на честта!

Помагаме на хора в беда,

навсякъде по цялата страна.

За да провъзгласим доброта.

Стихът е част от химна на Съюза на българските спасители. Може би на мнозина звучи обикновено, дори леко наивно, но е ценен със своята искреност и отстоявано разбиране, че винаги има хора в беда и те винаги имат нужда да бъдат спасени. Извънредните ситуации само доказват, че добротата, готовността да бъдеш в подкрепа на нуждаещи се и така да защитиш честта на собственото си име и това на солидарното общество, дават смисъла на житейския път, често го правят напрегнат и труден, но винаги цветен и удовлетворяващ.

Живей един живот – спаси хиляди

Зад този девиз преди девет години застават 15 млади хора от град Сандански. Те основават гражданска организация, която за първи път в България си поставя амбициозната задача да обедини в национална мрежа всички, които на доброволни начала оказват помощ на хора, изпаднали в беда при бедствия, катастрофи и извънредни ситуации. Решени са да работят за опазване на обществения ред и околната среда, активно да популяризират доброволчеството.

Идеята е на Костадин Карамитов, който тогава е само на 21 години. Днес той продължава да е начело на организацията със самочувствието на дипломиран експерт по “Гражданска и корпоративна сигурност” в Нов български университет, със специализация по “Защита на обществения ред” и с успешно защитена дипломна работа “Ефективност на взаимодействие на неправителствените организации с институциите за сигурност”. Костадин е носител на отличието “Най-млад бодигард” от световното първенство “Бодигард” през 2012 година в Украйна, има поредица от професионални курсове и десетки последователи в ръководения от него Съюз на българските спасители. Организацията постепенно „излиза“ от град Сандански, 18 нейни регионални организатори днес работят в 14 области на страната – Благоевград, Кюстендил, Перник, Враца, София, Пловдив, Хасково, Стара Загора, Габрово, Велико Търново, Търговище, Русе, Варна, Добрич. Членовете на Съюза на българските спасители са доброволци, по своя воля избрали да спазват устав, да носят униформа с емблема на организацията и да плащат членски внос.

Всеки може да бъде спасител, всеки може да бъде спасен

„Целите ни никак не са лесни, но нашата мисия е да докажем, че макар да е малко, все още е останала човечност. Чувството да помогнеш на някого в беда е неописуемо и неустоимо!“, споделя Костадин Карамитов и подчертава, че често доброволците спасители рискуват здравето и живота си, докато помагат на хора, изпаднали в беда. От организацията не чакат да се случи нещо извънредно, за да покажат и докажат какво могат. Те виждат възможности навсякъде, работят в диалог и сътрудничество с институциите. Бяха сред участниците още в първите издания на националната инициатива „Да изчистим България за един ден“, активни кръводарители са. В община Сандански създадоха първия доброволчески велопатрул в България, а специализираният спасителен отряд с добре обучен екип има възможности да реагира на територията на цялата страна. Зад гърба си отрядът има редица успешни акции, сред които е участието в потушаването на големия пожара в Кресненското дефиле през 2018 година. Надяват се скоро отново да бъдат потърсени от организатори на мероприятия с участието на повече хора, за да се грижат за тяхната сигурност.

От организацията са готови и да подновят образователната дейност сред подрастващите и младежите, за да продължат да ги запознават със спасителната дейност, с основните правила за безопасност в различни ситуации, да ги учат на практически умения, важни за запазване на собствения и на други хора живот. Юрист и психолози на съюза са на разположение на нуждаещи се и продължават да дават безплатни консултации по телефона. По време на извънредното положение членове на организацията бяха в подкрепа на местните щабове за охрана на паркове, градини и детски площадки, при проверки за спазване на карантината, бяха сред доброволците, доставящи храна и лекарства на нуждаещи се хора. Така на практика постоянно показват и доказват смисъла на доброволчеството, неговата безвъзмездна мисия в името на добруването на други хора.

„Казват, че когато се притечеш на помощ на някого в беда, то ти си отговорът на Бог на неговите молитви. Мисията на Съюза на българските спасители е моята мисия“, казва убедено Владимир Филков, компютърен специалист и координатор на Съюза на българските спасители за Благоевград.  На доброволчеството Владимир вече е посветил повече от 10 години. Помни първото си изпитание, когато се включва в издирването на изчезналия син на свой колега. Търсенето продължава 40 дни, а след този случай идват нови. През 2012 година е сред доброволците при потушаването на огромния горски пожар в Рила планина. Негова е заслугата и за подписания договор с Народното читалище “Виртуален свят”, за да може Съюзът на българските спасители да използва залата му в Благоевград за срещи, семинари  и практически обучения.

Отскоро координатор на Съюза на българските спасители за град Тополовград е Фатме Шенолова или както всички я наричат – Фани. Иначе и тя доброволства от години. По време на извънредното положение заради КОВИД-19 заедно с Ивелина Механджиева от град Русе оказват психологическа подкрепа на нуждаещи се хора. Фани успява да мотивира собственици на хранителни магазини да дарят продукти на семейства в неравностойно положение от Тополовград и седем селата на общината. Те достигат до тях с помощта на доброволци. Доброволци изпълняват и волята на дарителка от Тополовград и така стоплят сърцата на 15 самотно живеещи възрастни хора.

Цветина Начева от София е от младите и съвсем новите членове на Съюза на българските спасители. По време на извънредното положение Цветина прави нещо много важно, зряло и отговорно. Тя похарчва своите лични свестявания, отделени за море през лятото, за продукти от първа необходимост и лично ги предава на нуждаещи се възрастни хора и семейства от столичния квартал „Левски“. Защото за нея добротата, безкористната подкрепа и любовта към хората са много по-важни от отложената лятна почивка на море.

Мобилно приложение “Rescuer BG” – иновация в спасителната дейност

Съюзът на българските спасители е инициатор за създаване на мобилното приложение „Rescuer BG” – в превод “Спасител”. То е замислено като гражданска система, която дава информация на хората за случващото се на 10 км. около тях. Достъпно е за всички на територията на Република България, за да може всеки да има време за реакция, да вземе мерки, да предпази себе си, близки хора или имуществото си. Приложението ще бъде в помощ на пострадали или на тези, които не знаят какво да правят при неочаквана ситуация. Дава шанс да сигнализират, че са в беда и да получат помощ (дори преди медицинските екипи и специализираните служби) от обучен гражданин, който е близо до мястото на инцидента. С “Rescuer BG” може да се сигнализира и предупреждава за приближаваща опасност от наводнение на намиращи се по пътя на водната стихия хора. Ще бъде полезно при свлачища и затворени пътни участъци, за да се осигури безопасността на пътуващите, те да могат да изберат навреме обходни маршрути или да помогнат за обезопасяване на района. Приложението ще предава информацията и на телефон 112, ще помага на спасителите членове на съюза едновременно да получават сигналите, без да се губи време за  телефонна връзка поотделно с всеки един от тях.

Създаването на „Rescuer BG” струва 15 000 лева. Към момента е готов само неговият прототип. Съюзът на българските спасители разгърна дарителска кампания, чрез която вече са събрани 2/3 от средствата, но са нужни още 5 000 лева, за да бъде напълно готово за използване. Всеки може да даде своята подкрепа чрез  SMS с текст DMS SBS на телефон 17 777 или на дарителската  банкова сметка:

IBAN: BG79UNCR70001523096431

BIC: UNCRBGSF

Мотори, дронове, сателити

„Чувал съм за хора, които като доброволци са отишли на пожар по джапанки, на висок ток или по тениска, но аз не съм имал такъв случай. Дори при големия пожар в Креснеското дефиле, когато в неговото гасене се включиха много хора, в това число и доброволци“, казва Костадин Карамитов и подчертава, че членовете на Съюза на българските спасители знаят добре каква екипировка е нужна и как да действат при всяка ситуация. Дава пример с активното използване на европейската сателитна система „Коперник“, която автоматично уведомява за възникнал пожар и дава възможност той да се наблюдава в реално време. „След това ние изпращаме човек горе. Затова са ни много важни хората с кросовите мотори. Те са доброволци при нас. Ние изпращаме разузнавач с анемометър (ветромер), с радиостанция и GPS. Казва ни температура, влажност, посока. Имаме бинокли и уреди за нощно виждане“, уточнява детайлите Владимир Филков. Радва се, че има хора, които предоставят личните си дронове, благодарен е на рафтинг клубовете за подкрепата с екипи, каяк или лодка при претърсване на водоеми.

Големият въпрос е за финансирането на обучението, подготовката и екипировката на доброволците.Членовете на Съюза на българските спасители се грижат с лични средства за своята квалификация и специална екипировка, сами плащат горивото за колите и застраховките си. Но са наясно, че за да помагат, трябва да са добре обучени и оборудвани, защото става дума за оцеляването на хора в беда и на самите тях. Посочват и друг важен проблем от практиката на доброволчеството – този, че в социалните медии хората са много активни, винаги са готови да участват в спасителни акции, но когато има реална и конкретна нужда от помощ, се отзовават не повече от 15-20 % от тях. Това не винаги е заради липсата на желание за помощ или очакване на заплащане. Причините са много и различни, което налага доброволците да бъдат търсени, привличани, мотивирани, да бъде пробуждана и развивана добрата воля у всеки един от тях. И да бъдат „отглеждани“ за дълъг период от време. „Затова се борим за Закон за доброволчеството. Не само ние. Да има закон ще е много по-добре, защото сега всичко от страна на работодателите е на добра воля“, убедено заявява председателят на Съюза на българските спасители Костадин Карамитов. Според него законът ще е ясен знак за отношението на държавата към работата на гражданските организации, към доброволчеството и неговата роля, ще създава сигурност за доброволците и организациите, работещи с тях, ще съдейства за отстояване на основни обществени ценности.

Бъди доброволец!

„Вие сте хигиенист, адвокат, шивач, собственик на фирма, безработен, шофьор, дори полицай, пожарникар, лекар, военен, общински съветник, кмет или каквато и да е професия, всеки един от вас може да бъде част от нас! Не се колебайте!“, призовават от Съюза на българските спасители. За поредна година поделението в Благоевград набира доброволци за участие в потушаване на горски пожари. На 20 и 21 юни ще е първото за тази година учение за членове и доброволци на Съюза на българските спасители. То ще е на новия полигон на организацията в Сандански и е за търсене и спасяване на пострадали хора при земетресение, оказване на долекарска помощ, евакуиране. Всеки, който иска да участва, но не е член на организацията, можете да се включи, като се запознаете с условията за членство: http://spasitelbg.com/seat 

окато има мъже и жени като членовете и доброволците на Съюза на българските спасители, готови да спасяват и да помагат безвъзмездно, да дават пример и надежди на другите, обществото ни ще има сили да се справя с връхлитащите изпитания. Те пишат съвременната история на доброволчеството, създават традиции във възпитанието, солидарността и взаимопомощта, откриват нови хоризонти. И колкото по-голям е борят на българите с кауза и мисия в името на другите, толкова по-добре, смислено и щастливо ще живеем всички.

Снимки архив: Съюз на българските спасителите , ngobg.info

Подкрепете каузите на Добрите Примери:

Облечете ДОБРОТО с дрехите на ДОБРИТЕ ПРИМЕРИМАГАЗИН ТУК

Facebook коментари
error: Съдържанието е защитено !!!