Био градина в Троян ще осигурява екологично чисти продукти и домашен мед на децата в детските градини

Споделете с приятели

Служители от администрацията в Троян преди дни набраха първите зеленчуци от създадената общинска био градина, която ще осигурява екологично чисти зеленчуци на децата в детските градини на територията на общината.

Община Троян е първата в България, която създава собствени зеленчукова и овощна градини изцяло за храненето на децата. Проучила е опита и на общини от Франция и Италия.

“Създадохме две овощни градини и зеленчукова градина, едната овощна градина е ябълкова. На тези три декара засадихме 556 ябълкови дръвчета и очакваме да получим солидна реколта от около 10 тона годишно. По наши изчисления за здравословното хранене на децата са необходими около 7 тона ябълки. Имаме овощна градина, която е засадена с най-характерния троянски плод – сливите. Тя е вече на 4-5 години, на площ 2,8 декара, като от декар очакваният добив е между 300 и 500 кг.

ПРОЧЕТИ СЕГА:  Първите медицински хеликоптери вече и у нас

В три оранжерии се произвеждат био зеленчуци. “В момента за засадени най-ранните пролетни зеленчуци – марули и лук, които вече берем. В средата на април ще засадим домати, а след това краставици и пипер. Във всички градини се отглеждат био плодове и зеленчуци, които са характерни за нашия край и са с гарантирано качество”, заяви Михайлова.

“Това е нова съвременна стъпка по отношение на здравословното детско хранене, съобразено е с всички стандарти. Тази идея дойде от един много хубав проект съвместно с французи, които са направили нещо подобно в техните детски градини. Това даде увереност у нас, че е възможно да се случи и в България. Хубавото е, че и плодовете, и зеленчуците ще бъдат с директен контрол от общината”, каза директорът на детската градина в града “Синчец” Виолета Маркова. 

ПРОЧЕТИ СЕГА:  Българи създадоха кабина за дезинфекция и дариха прототипа (ВИДЕО)

Родителите също одобряват възможността децата им да се хранят с екологично чисти плодове и зеленчуци.

“Само след няколко месеца ще започне създаването на кошери за осигуряване на мед, който ползва обединеното детско хранeне. По примера на организацията в детските градини следващата година ще организираме храненето на децата от училищата на територията на общината, като очакваме да разширим плодовете и зеленчуците, които ползват и да ги приложим и в ученическото хранене. Идеята е това лято да започнем събирането на билки, които са подходящи за съответните възрасти от нашия Троянски Балкан”, допълни кметът Донка Михайлова. 

източник: detskitegradini.com

Подкрепете каузите на Добрите Примери:

Облечете ДОБРОТО с дрехите на ДОБРИТЕ ПРИМЕРИМАГАЗИН ТУК

Facebook коментари
error: Съдържанието е защитено !!!