Поетесата, върнала се в България за да обедини артистите ни в уникална платформа (ВИДЕО)

Споделете с приятели

Днес ще ви разкажем коя е Иваша Христова. Сега на 22, но се влюбва в литературата и писането на 9 годишна възраст. Със семейството си заминава за Париж на 10, а на 11 нейно стихотворение било публикувано в „Литературен Вестник“. През 2018 се връща в България, защото вярва (а днес още повече), че има какво да създаде тук, че има много неща които да се направят, че има много хора на които да помогне.

“Защото това ми помогна на мен. Защото го усещах по този начин. Защото тук е дом. ” – казва Иваша


Сега е студентка по Френска филология, първи курс, в Софийския университет. През 2020 г. печели проект по Програма „Творчески инициативи“ от Национален Фонд Култура с още 7 нейни приятели и съмишленици, като всеки един от тях печели проект, и заедно създават платформата www.BalkanExhibit.com. Тя има за цел да представя, популяризира и свързва млади и талантливи артисти. Платформата е пусната онлайн на 1 март 2021 г. и досега има 67 качени артиста в различните арт категории. Много млади автори им пишат, изказвайки ентусиазма си и желанието си за участие. Много от тях споменават, че платформа запълва една липса и колко е важно за младите артисти да имат платформа, на която да показват творчеството си, да се свързват и обменят творчески идеи.


От 2020 г. Иваша е член на редакционния екип на вестник „Еволюция“, най-новото и модерно двумесечно издание за млади български автори. Изданието е първото, след ранните 90 години на ХХ век, което се създава от студенти и млади професионалисти. Изданието е по проект „Младите български автори: еволюция“ на Фондация за българска литература, финансиран от Национален Фонд Култура, по който едни от най-добрите поети, редактори и мениджъри в областта на културата: Аксиния Михайлова, Румен Баросов и Ясен Атанасов ги обучават практически в създаването, промотирането и разпространението на издание за култура.

“Да се работи със и за млади автори е изключително вдъхновяващо и носещо удовлетворение, защото така се подготвят творците и авторите на днешната и – особено важно – утрешната литературна, музикална и театрална сцена. Така се създават младите български автори и артисти.” – споделя още Иваша

Подкрепете каузите на Добрите Примери:

Облечете ДОБРОТО с дрехите на ДОБРИТЕ ПРИМЕРИМАГАЗИН ТУК

Facebook коментари
error: Съдържанието е защитено !!!