Как Влад Тенев – най-младия български милиардер, натрупа богатството си

Споделете с приятели

Първите години от живота си Владимир Тенев прекарва в България. Самият той разказва в интервю за Business Insider, че баща му е преподавал икономика в България, а след падането на комунистическия режим заминава в САЩ, където да продължи образованието си. Това се случва през 1991 г., когато Владимир е на 4 години. Година по-късно родителите взимат и сина си в САЩ.

И двамата родители са работили за Световната банка над 25 години и го окуражават да влезе във финансовата индустрия. Той завършва математика в Станфордския университет и става докторант в Калифорнийския университет. През 2011 г. напуска университета и участва в основаването на две финансови компании в Ню Йорк.

През 2013 г. заедно със своя колега от Станфорд Байджу Бат основават компанията Robinhood. Едноименното приложение става достъпно за публиката през 2015 г. Начинанието започва, по думите на Тенев, с цел да „демократизира финансите“ чрез търговия с акции без комисионни за всяка трансакция и посредством мобилно приложение, което я прави достъпна за всеки човек със смартфон.

Дoпpeди няĸoлĸo гoдини имeтo нa Bлaдимиp или Bлaд Teнeв e мaлĸo пoзнaтo в тexнoлoгичнитe и финaнcoвитe cpeщи в Щaтитe, a oщe пoвeчe зaд Oĸeaнa. Ho cъздaдeнaтa през 2013 oт бългapинa и oт бизнec пapтньopa плaтфopмa зa тъpгoвия нa aĸтиви бeз ĸoмиcиoнни бъpзo ce пpeвръща в голяма ceнзaция cpeд млaдитe инвecтитopи и тeзи бeз oпит нa фoндoвитe пaзapи.

Двамата основатели на Robinhood виждат възможност да създадат продукт, който да е предназначен за поколението Y – хора, родени между 1980 и 1995 г.

„Целта беше да създадем лесен за използване продукт, който е предназначен за мобилни устройства и набляга на удобството на потребителя“, споделя Тенев.

Сега онлайн брокерът Robinhood ограничи търговията с около 13 силно нестабилни акции като GameStop и AMC Entertainment, за да защити компанията и нейните клиенти, заяви главният изпълнителен директор Владимир Тенев, съобщава “Ройтерс”.

Приложението е в основата на манията за търговия в последните дни, която последва призивите в социалните медии да се купува акции, силно скъсени от хедж фондовете. Ограниченията позволиха на клиентите да продават, но не и да купуват.

ПРОЧЕТИ СЕГА:  Наш програмист създаде безплатно мобилно приложение в помощ на ранени животни

В никакъв случай не сме го направили по указание на който и да е маркет мейкър или хедж фонд … причината, поради която го направихме, е, че Robinhood като брокерска фирма има много финансови изисквания”, каза Тенев по CNBC. “За да защитим фирмата и да защитим нашите клиенти, трябваше да ограничим закупуването на тези акции”, каза той и добави, че това е “трудно решение”.

По-рано компанията обяви ограниченията и повиши изискванията за марж в публикация в блог, в която се казва, че ограниченото закупуване ще бъде достъпно в петък. Този ход предизвика гнева на клиенти и дори политици.

Разбираме, че клиентите ни са разстроени, правим каквото можем, за да активираме отново покупката. Искаме да сме ясни в комуникациите, трябваше да излезем малко по-рано.”

Представителят на Конгреса на САЩ Александрия Окасио-Кортес критикува решението на платформата за онлайн търговия Robinhood да ограничи търговията на дребно с акции на GameStop и други компании, които през тази седмица отбелязаха драстични печалби, дължащи се на търговията в социални медии.

Тя заяви, че този ход е “неприемлив“, добавяйки, че Конгресът трябва да разбере повече за решението на Robinhood “да блокира инвеститорите на дребно да купуват акции, докато хедж фондовете могат свободно да търгуват с акциите, както сметнат за добре”.

Тя обясни, че разследването на финансовия комитет не трябва да се ограничава само до Robingood, но “трябва да проучи всички услуги на дребно, които замразяват покупките на акции в хода на потенциалните разследвания – особено тези, които позволяват продажби, но замразяват покупки“.

Robinhood сега се опитва да укрепи финансовото си състояние и публичната си репутация след ден на хаос и гняв сред клиентите си, съобщава “Файненшъл таймс”.

Компанията е усвоила най-малко няколкостотин милиона долара чрез кредит с банки, водени от JPMorgan, включително Goldman Sachs, Morgan Stanley, Barclays и Wells Fargo.

Оттеглянето дойде след като Robinhood и други брокери на дребно ограничиха търговията по-рано в четвъртък в редица компании, чиито цени на акциите се повишиха рязко през последната седмица. След вливането на пари, компанията заяви, че ще позволи възобновяването на търговията с тези ценни книжа на ограничена основа в петък.

ПРОЧЕТИ СЕГА:  Варненски мото клуб получи сертификат за признателност "Добрите Примери" (ВИДЕО/СНИМКИ)

“Взехме трудно решение днес да ограничим временно закупуването на определени ценни книжа. Като брокерска фирма имаме много финансови изисквания, включително нетни капиталови задължения на SEC и клирингови депозити. Някои от тези изисквания варират в зависимост от нестабилността на пазарите и могат да бъдат значителни в настоящата среда”, заяви компанията. Банкерите на Robinhood отказаха коментар.

Решението за ограничаване на търговията доведе до ожесточена реакция от страна на потребителите, съдебен иск, обвиняващ Robinhood  в манипулация на пазара, и призиви на политици да разследват компанията. Той също така предизвика множество онлайн теории на конспирацията.

В опит да ограничи щетите, Владимир Тенев, съосновател на Robinhood, написа в Twitter, че ще “изясни няколко неща“, включително нормативните изисквания. “Тези изисквания съществуват за защита на инвеститорите и пазарите и ние се отнасяме сериозно към своите

отговорности.

Изявлението на Robinhood, че ще обърне някои от рестрикциите за търговия, предизвика рязък скок на акциите по време на търговията след работно време в Ню Йорк. GameStop се повиши с повече от 50% след спад от 44% в редовните часове. Акциите в AMC и BlackBerry обърнаха половината от загубите си в редовното работно време.

“Ще продължим да наблюдаваме ситуацията и може да правим корекции, ако е необходимо”, обясни компанията.

Тенев заяви, че “мисията на Robinhood да увеличи достъпа до инвестиции” остава приоритет. “Не можем обаче да контролираме светкавичното разпространение на информация и дезинформация, което се случва в социалните медии и за това неимоверно съжалявам за нашите клиенти и персонал.”

източник: trendynews.bg

Ако идеята за Добрите Примери ви е харесала, можете да ни подкрепите тук:

Подкрепете каузите на Добрите Примери:

Облечете ДОБРОТО с дрехите на ДОБРИТЕ ПРИМЕРИМАГАЗИН ТУК

Facebook коментари
error: Съдържанието е защитено !!!