Историята за отбор от непознати българи доброволци в борба срещу пандемията

Споделете с приятели

В условията на пандемията най-силното оръжие е да сме обединени и всеки да помага с каквото може на другите. Така група от медицински специалисти и преводачи се сработват перфектно и създават екип от доброволци. Целта на проекта е да улесни достъпа на максимално много медицински специалисти до актуална информация.

Така Надежда Цекулова, която е дългогодишен специалист в областта на комуникацията в медицината, следейки кореспонденцията в различните медицински групи, решава със свои съмишленици, че за да отговори България бързо и адекватно на пандемията има нужда от навременна, достоверна, проверена и преведена на български информация за изследванията и проучванията по света. Така тя основава групата “Да Преведем Covid-19”.


Идеята е набор от медицински специалисти да следи медицинските журнали за  важни и ключови изследвания и да ги предлага в групата, където преводачи от различни езици ще ги превеждат на български. За достъп до статиите се създава (с подкрепата на фондация BCause) сайта https://covidresource-bg.org насочен предимно към медицинските и изследователските общности.

ПРОЧЕТИ СЕГА:  Гордей се България, Борислав Велев е световен шампион по бокс на WBC след нокаут в 30-та секунда

В случая важни са хората – обединени от идеята за помощ, групата събира над 100 члена за по-малко от седмица. Макар заети с дневната си работа и грижи за семейството десетки хора се включили в ровенето из медицинските журнали, консултациите с медицински специалисти (които били най-заети тогава) и съответните преводи и обработка на материалите, голяма част от които са много специализирани и никак не лесни за превод и обработка. Хората като цяло не се познавали и макар да е минало много време от Март месец насам, така и не са се и виждали.

“Групата обаче продължава да функционира и да предоставя актуална информация на медицинските специалисти и изследователи, макар и за съжаление вече с по-бавен темп. Работихме дори и с Медицинския Съвет към МС (за малкото време в което го имаше).
Ангажираността на тези хора показва, желанието на всеки от нас да помогне – който с каквото може и това, че такава група непознати хора от България (предимно) се обеди и заработи заедно – мен лично ме радва и ме кара да съм оптимист, че не винаги когато събереш много българи на едно място нещата завършват “с караници и сръдни”! 🙂 ” – споделя член на групата

ПРОЧЕТИ СЕГА:  СЪПРИЧАСТНОСТ: 77 доброволци се отзоваха за ден в „Александровска“ болница за битка с КОВИД-19

Като най-активни в своето участие, от началото до сега, значително се отличават – Мила Байчева, Боряна Маринкова, Цветелина Младенова, Анелия Петрунова, Цветелина Керански, Мария Попова, Надя Радулова, Деси Алексиева и други. Ако и Вие искате да се присъедите към групата помагайки с преводи може да ги намерите във Фейсбук под името “Да преведем Covid-19”.

Ако идеята за Добрите Примери ви е харесала, можете да ни подкрепите тук:

Подкрепете каузите на Добрите Примери:

Облечете ДОБРОТО с дрехите на ДОБРИТЕ ПРИМЕРИМАГАЗИН ТУК

Facebook коментари
error: Съдържанието е защитено !!!