Германски софтуерен гигант отваря офис в България

Споделете с приятели

Германската компания за софтуерни решения с отворен код SUSE обяви, че ще отвори иновационен хъб в България, който да наеме над 200 служители през следващите години – основно софтуерни разработчици, но и специалисти в сферата на дигиталния маркетинг, поддръжка и управление на проекти. Първите инженери в страната вече са наети, а стратегията е за агресивно разширяване още през първата половин година на офиса.

SUSE е компания, която разработва решения, базирани на отворен код, като операционните системи Linux, инфраструктура за облачни услуги, платформи за приложения и др. Добър пример за работата на SUSE са суперкомпютрите по света, над половината от които оперират чрез продукти на германската компания.

Общо фирмата обслужва над 17 хил. клиенти в 75 страни, а броят на служителите на глобално ниво към края на 2019 г. е бил над 1600 души. Заради нетрадиционния си бизнес модел компанията измерва не приходи, а общата стойност на договорите към нея за една година. През 2019 г. те са били за 196.4 млн. евро, 10% ръст спрямо година по-рано.

ПРОЧЕТИ СЕГА:  Контрольорка намери забравени над 2 000 лв. в автобус в Бургас , върна ги на собственика

Защо България

Движещата сила зад решението SUSE да дойде конкретно в България е Иво Тотев, маркетингов и продуктов директор в компанията. Преди това той е бил директор в SAP и Software AG, които също имат големи развойни центрове в страната. “Още когато започнахме да търсим къде да разположим центъра си за иновации и технологии, много бързо се концентрирахме върху България и София. През последните две десетилетия България се превърна в безспорен IT хъб на Балканите, с много висококвалифицирани специалисти и силна екосистема”, коментира Тотев пред “Капитал”. Самият български офис ще се управлява от Петър Димов, който преди това е бил част от IBM и HP.

ПРОЧЕТИ СЕГА:  Наши ученици ще представят нов електромобил в Лондон (ВИДЕО)

“Мислете за автономни коли, изкуствен интелект и анализ на данни – това са иновациите, върху които работим в SUSE. Това са и нещата, които трябва да се раждат в един такъв център”, коментира още Тотев. SUSE не издава публично каква е конкретната сума на инвестицията, но Тотев казва, че е “значителна, предвид че ще наемем над 200 души в следващите три години. Можете да очаквате да преминем в двуцифрена сума милиони долари след няколко тримесечия”.

източник: capital.bg

Ако идеята за Добрите Примери ви е харесала, можете да ни подкрепите тук:

Подкрепете каузите на Добрите Примери:

Облечете ДОБРОТО с дрехите на ДОБРИТЕ ПРИМЕРИМАГАЗИН ТУК

Facebook коментари
error: Съдържанието е защитено !!!