„Човекът със златна кръв“ дарява кръвта си в продължение на 57 години (ВИДЕО)

Споделете с приятели

“Това е австралиецът Джеймс Харисън с внучката си. Той е на 82 години. Известен е още като „Човекът със златна кръв“ . На 14-годишна възраст той претърпява сложна операция на гръдния кош и спешно се нуждае от около 13 литра дарена кръв. След операцията той е в болница три месеца.

Осъзнавайки, че дарената кръв му е спасила живота, той си обещава да започне да дарява кръв веднага щом навърши 18 години.Харисън започва да дарява кръв през 1954 г. Скоро е открито, че кръвта му съдържа необичайно силни и устойчиви антитела към Rh D антигена. Кръвта на Харисън е толкова уникална, че животът му е застрахован за един милион долара. Въз основа на кръвната му плазма е създаден серум, който, когато се прилага на Rh-отрицателна жена, бременна с Rh-положително дете, предотвратява развитието на антитела в кръвта на плода и по този начин спасява живота на новородените.

ПРОЧЕТИ СЕГА:  Градинка живее в затворена бутилка повече от 60 години (ВИДЕО)

Харисън дарява плазмата си средно на всеки три седмици в продължение на 57 години. През май 2011 г. той го прави за хиляден път, което е световен рекорд. До 2015 г. всички антирезусни лекарства в Австралия се произвеждат от плазмата на Харисън. През май 2018 г. Харисън дарява кръв за последен път.Плазмата на Харисън помага да се спаси живота на повече от два милиона новородени, включително собствената му внучка.”

Текс: Елмира Ивайлова Костова (ФБ)

Ако идеята за Добрите Примери ви е харесала, можете да ни подкрепите тук:

Подкрепете каузите на Добрите Примери:

Облечете ДОБРОТО с дрехите на ДОБРИТЕ ПРИМЕРИМАГАЗИН ТУК

ПРОЧЕТИ СЕГА:  Oптика снабди безплатно с очила местни пенсионери

Facebook коментари
error: Съдържанието е защитено !!!