Млад българин се прибра в България, преобрази Зоо център и се грижи за болни животни (ВИДЕО)

Споделете с приятели

Това е Християн Христов. Завършил в Англия екология и морска биология той преоткрива себе си и намира това, с което иска да се занимава.

На 21 години решава да се върне в България и с надеждата да започне работа в БАН, но на тази крехка възраст никой не го взима на сериозно и му предлагат да стане офис сътрудник.

“Предложиха ми да стана офис сътрудник, което за мен означаваше да нося кафетата” , казва Християн.

Решил, че това не е неговото призвание се връща в Англия, където спестява пари и започва да се готви да замине за югоизточна Азия. Междувременно посредством специален модул за морска биология и изучаването на кораловите рифове в университета, където учил успява да посети Малайзия и сбъдва мечтата си да се гмурка. Тогава се влюбва в приказния подводен свят и мечтае пак да се върне там.

Наближава момента, в който е твърдо решен да закупи еднопосочен билет за Банкок и се прибира в България за да си подготви и да стегне багажа. Всичко върви по план докато стара травма в коляното му не се обажда и той решава да остане в България.

Идва деня, в който Християн научава, че има отворена позиция за директор на любимото му място в Добрич, а именно Центъра за Защита на Природата и Животните. Израстнал в Добрич той прекарвал доста от времето си в непосредствена близост до центъра. Често намирал кустенурки или таралежи и ги носел там за да се грижат за тях. Гледайки с години как любимото му място е в застой решава да кандидатства за тази работа и така става директор на центъра. Вече 2 години развива сериозна дейност в парка и не спира да реализира всяка една своя идея свързана с него. Приели са вече над 100 животни като по-голямата част са били спасени от сигурна смърт.

ПРОЧЕТИ СЕГА:  Божана Атанасова - феномен с множество награди в световни конкурси (СНИМКИ)

“Не отказваме помощ на нито едно животно, което по някакъв начин е пострадало – от гълъби и лястовички до благородни елени и лисици. “

Хрис активно инициира социални дейности и доброволчески акции, в които всеки може да помогне и да се чувства полезен за развитието на този безценен за града парк. Той разчита много на доброволците и дарителите, без които няма как да набавя нужните 15 тона храна годишно.

“Не е лесно, но когато е с кауза винаги се намира начин”

Ние от Добрите Примери бяхме любезно посрещнати и младия директор ни разведе в продължение на над 2 часа в целия център. Подобренията, новите огради и животни бяха очевидни. Младия директор ни разказа за почти всяко животно по нещо, както и за всичките идеи , които има….а те бяха много. Усетихме чистата му любов към животните и видяхме резултатите от усилената му работа.

През първата си година като директор Християн успява да направи спестявания от 9000лв, които инвестира във видеонаблюдение. Той е и основател на първото зелено училище в ЗОО-Центъра за по-малките и любознателни деца.

Вдъхновени от историята му, впечатлени от сърцатата му работа и грижата за децата и животните ни накара да сме сигурни, че това трябва да бъде следващия притежател на сертификата Добрите Примери

Християн Христов
“Завърни се и Създай” | Зоо-център Добрич | Къс документален филм

“Завърни се и Създай” | Къс документален филм Привет! Днес е много важен ден за нас, защото успяхме да разкажем една история, на която придаваме толкова голямо значение, че животите ни се въртяха около нея през последния месец и половина. Историята на един наш приятел и вдъхновител, от когото имаме много какво да научим. Той ни показва, че в България може и си струва човек да се върне и да застане зад каузите, в които вярва. “Завърни се и Създай” е девизът изписан върху нашите чела. Точно ние сме тези, които няма да се спрем пред трудностите и по наш си начин, ще правим това, в което вярваме. Благодарни сме на хората, които ни подкрепят и ни се доверяват. Благодарим и на всеки, който се почувства част от нашата история и я сподели на висок глас. Нека използваме тези времена добре! . . . Филм на Петър Тухчиев (Petar Tuhchiev) Дрон Кадри – Велизар Костадинов (track8teen) Дизайн – Деница Рангелова Проектов Мениджмънт – Мартин Кирилов Социални Мрежи – Жени Кирилова Проучване и помощ – Мариян Николов С участието на Християн Христов

Публикувахте от Център за Защита на Природата и Животните Добрич в Вторник, 14 юли 2020 г.

Ако идеята за Добрите Примери ви е харесала, можете да ни подкрепите тук:

ПРОЧЕТИ СЕГА:  Лилия Стоянова - жената отдала живота си да спасява животни

Подкрепете каузите на Добрите Примери:

Облечете ДОБРОТО с дрехите на ДОБРИТЕ ПРИМЕРИМАГАЗИН ТУК

Facebook коментари
error: Съдържанието е защитено !!!