Книги в небето – или библиотеката на 1600 метра над Троянския балкан (ВИДЕО)

Споделете с приятели

Хижа “Козя стена”, която се намира в Троянския дял на НП “Централен балкан” е една от най-добре снабдените и уютни хижи в цялата страна. Освен необходимия за изморените от дълги планински преходи туристи подслон, любителите на книгите биха могли да се насладят и на приятно четиво, взето от библиотеката на хижата.

Идеята за библиотека в планината е на хижарката Таня Даскалова. Тя забелязва в голяма част от посетителите на хижата интерес към овехтелите книги, намиращи се върху поличките в столовата. През 2014 година заедно с благотворителната кампания “Професия ХИЖАР”, в рамките на която се събират средства за хибридна електроинсталация на хижата, се събират и книги, които да бъдат оставени на разположението на гостите на хижата. Първите книги са донесени от личната библиотека на хижарката. Все повече хора даряват свои книги за кампанията, а някои от тях са дарение от издателствата “Вакон” и “Изток-Запад”. Постепенно броят им нараства и днес близо 700 книги са намерили своя дом на 1600 метра надморска височина в хижа “Козя стена”. Надеждите на хижарите са с времето броят им да се увеличи до 2000.
Официалното откриване на библиотеката се състоя на 22 октомври 2016 година сред приказната красота на Троянския балкан. С чаша ароматен билков чай в ръка участие в събитието взеха писателите Александър Шпатов, Мариан Желев и Оля Стоянова. Те четоха откъси от избрани произведения и разговаряха с гостите на хижата за планината, писането и писането в планината.

ПРОЧЕТИ СЕГА:  Теодор от "Добрите Примери" на гости при Крум Савов в 7/8-ми ТВ заедно с един от героите (ВИДЕО)

Библиотеката в х. “Козя стена” функционира на принципа на всички останали библиотеки– избираш книга, взимаш я, прочиташ я и я връщаш. Освен това всеки, който желае, може да остави свое четиво на разположението на посетителите на хижата. По този начин хората могат да споделят с останалите още едно приключение високо в полите на планината.

източник: dobrinovini.com

Ако идеята за Добрите Примери ви е харесала, можете да ни подкрепите тук:

Подкрепете каузите на Добрите Примери:

Облечете ДОБРОТО с дрехите на ДОБРИТЕ ПРИМЕРИМАГАЗИН ТУК

Facebook коментари
error: Съдържанието е защитено !!!