Момче от Казанлък спечели златото от Европейската олимпиада по физика

Споделете с приятели

За поредна година младият казанлъшки физик Александър Проданов е част от отбора на България в Европейската олимпиада по физика (EuPhO/ ЕОФ), като този път грабна златото. Тази година тя се проведе виртуално и през юли (20-26.07.2020), вместо в Румъния през юни. Всяка държава “изпрати” по петима свои представители; като се допускаха и гост участници от държави и извън Европа.

Десетокласникът от ППМГ „Никола Обрешков” грабна единствения златен медал за България. Извънредната обстановка не попречи на българските физици да се представят достойно за пореден път, спечелвайки 5 медала – 1 златен и 4 бронзови.

Българският отбор бе формиран от петимата най-добре представили се ученици в горната възрастова група 11-12 клас на Националната олимпиада по физика, която се проведе на 28 юни.

Отборът на първенците бе в следния състав, като всеки участник спечели по медал:
• Александър Пламенов Проданов, 10 клас, ППМГ Казанлък – златен медал
• Васил Николов Николов, 11 клас, ПЧМГ София – бронзов медал
• Александър Асенов Илиев, 11 клас, СМГ – бронзов медал
• Иво Владиславов Петров, 12 клас, СМГ – бронзов медал
• Тодор Георгиев Тодоров, 12 клас, СМГ – бронзов медал

Техни ръководители са Нено Тодоров – Физически факултет на СУ, и Георги Александров, студент във ФФ на СУ и многократен медалист по физика, астрономия и астрофизика.

– След представянето си в Панорама Александър Проданов е с европейско злато. Поредният шампион от школата на Тео. Поздравления за родителите на Сашо, за учителите му …. за Тео, за самия него!
Добавям, че Сашо е и легенда на финалите на Математика без граници с две поредни купи.
Преди седмица го давах за пример на учениците от Академията в Стара Загора – още в седми клас решаваше с лекота интеграла на 14 000 скъсани студенти., коментира във Фейсбук успеха на момчета известният старозагорски математик Любомир Любенов.

ПРОЧЕТИ СЕГА:  Бербатов също помогна в борбата с коронавируса в България

източник: zara-live.com

Ако идеята за Добрите Примери ви е харесала, можете да ни подкрепите тук:

Подкрепете каузите на Добрите Примери:

Облечете ДОБРОТО с дрехите на ДОБРИТЕ ПРИМЕРИМАГАЗИН ТУК

Facebook коментари
error: Съдържанието е защитено !!!