Създадоха опаковъчен материал, който се разтваря във вода (ВИДЕО)

Споделете с приятели
  •  
  •  
  •  
  •  

Японската корпорация „Mitsubishi Chemical” е разработила опаковачен материал, който може напълно да се разтворя в морска вода, съобщи японската обществена телевизия.

Материалът на пипане и по своята текстура не се различава от обикновения полиетилен. Той съдържа захарна тръстика. Според японската компания, такива пликове могат да се разложат напълно в морската вода в рамките на само една година.

От „Mitsubishi Chemical” са убедени, че разработката ще помогне в борбата за намаляване на пластмасовите отпадъци в моретата и океаните. В момента компанията подготвя масово производство на тези торби в сътрудничество с националните компании, предаде БГНЕС.

От 1 юли тази година във всички магазини в Япония трябва да се плаща за пластмасовите торби за покупки. Според японските власти, тази мярка трябва да помогне за съкращаване на обема на пластмасовите отпадъци в страната и по крайбрежието ѝ. Магазините са длъжни да предлагат на клиентите и безплатни пликове, изработени от биоразградими растителни влакна. Гражданите са призовани също да ходят за покупки със собствени чанти с цел намаляване на обема на използваните пластмасови пликове.

ПРОЧЕТИ СЕГА:  Изкуствени острови със слънчево захранване могат да извличат CO2 от морска вода за производство на гориво (ВИДЕО)

По данни на ООН, на Земята всеки ден се произвеждат около 300 милиона тона пластмасови отпадъци, като приблизително 8 милиона тона от тях попадат в Световния океан. Там той се превръща в микропластика, поглъщана от рибите, мекотелите и китовете, което вече е глобален проблем. Правителството на Япония разработва мерки, които до 2050 г. да изключат напълно възможността от територията на страната в океана да попаднат пластмасови отпадъци.

източник: manager.bg

Ако идеята за Добрите Примери ви е харесала, можете да ни подкрепите тук:

Facebook коментари
error: Съдържанието е защитено !!!