103 тона боклук вече са извън тихия океан, чистенето продължава (ВИДЕО)

Споделете с приятели

Най-голямото почистване в историята досега се случва по времето на световната пандемия от COVID-19! На 23 юни неправителствената организация Ocean Voyages Institute почисти 103 тона боклук от Тихия океан. 

Мисията продължи 48 дни, през които екипът ежедневно събира рибарски мрежи и пластмасови отпадъци от дълбините на The Great Pacific Garbage Patch (Голямото тихоокеанско петно от боклук). 

Историческата мисия започва на 4 май от хавайското пристанище в Hilo. Екипът наема товарния кораб Kwai и потеглят към “острова от боклук”, разположен между Хавай и Калифорния. Утвърждавайки своята лидерска позиция в пречистването на океана в открити води, Ocean Voyages поставят нов рекорд за най-голямото почистване на The Great Pacific Garbage Patch до момента, като изтеглиха 103 тона боклук от дълбоките води.

С тази мащабна акция организацията,”основана през 1979 г. от група международни моряци, преподаватели и природозащитници с мисия да преподава морски изкуства и науки и да опазва световните океани”, удвои собствения си рекорд от миналата година – 42 тона пластмасови отпадъци, събрани за 25 дни. Mary Crowley – основател и изпълнителен директор на Ocean Voyages Institute, споделя: 

Толкова се гордея с нашия трудолюбив екип! Надминахме целта си да заловим 100 тона токсична пластмаса и “призрачни мрежи”, а в тези предизвикателни времена ние продължаваме да помагаме за възстановяване на здравето на нашия океан, което влияе върху собственото ни здраве и здравето на планетата!

Част от природозащитниците на борда споделят, че в процеса на работа са откривали много мъртви животни, оплетени в мрежи и боклуци. Въпреки световната пандемия от коронавирус екипажът не се отказва и работи на пълни обороти, за да подобри качеството на океана и условията на живот на неговите обитатели. Всички на борда са преминали през задължителна карантина в продължение на три седмици. 

Бяхме много внимателни да поддържаме карантината на екипажа и да тестваме всички нови членове, които се качват на борда, защото искахме да се уверим, че експедицията е безопасна от здравна гледна точка!

Mary Crowley

ПРОЧЕТИ СЕГА:  Милионерска дъщеря заживя като клошар, за да докаже, че не е кифла (ВИДЕО)

От института са уверени, че този проактивен подход ще помогне изключително много на живота в Тихия океан. Основната заплаха пред китовете, делфините, морските костенурки и дори кораловите рифове са заплитанията, от които сега има значително по-малък риск. Въпреки това големият проблем със замърсяването остава, затова Ocean Voyage Institute продъжава със своите мисии. 

В момента, когато светът се справя с този много труден момент, изглежда толкова важно да се обърне внимание на здравето на всички нива. Насърчавам хората да се грижат много добре за себе си в момента, да следват всички процедури, да носят маска, социално дистанциране – всички тези неща са важни. В същото време трябва да обръщаме внимание на природата и да гарантираме, че поддържаме планетата здравословно място за обитаване!

източник: uspelite.bg

ПРОЧЕТИ СЕГА:  Боян Слат - момчето гений, което създаде платформа за пречистване на океаните (ВИДЕО)

Ако идеята за Добрите Примери ви е харесала, можете да ни подкрепите тук:

Подкрепете каузите на Добрите Примери:

Облечете ДОБРОТО с дрехите на ДОБРИТЕ ПРИМЕРИМАГАЗИН ТУК

Facebook коментари
error: Съдържанието е защитено !!!