Български букви из цял Берлин. Ето защо (СНИМКИ)

Споделете с приятели

Български букви под формата на оригинални пейки се появиха преди броени дни в Берлин. Те ще останат там до края на септември. Намират се на едно от най-оживените места в германската столица. Вижте някои от тях:

На едно от най-оживените места на брега на река Шпрее, в близост до Берлинската катедрала и Острова на музеите, жителите и гостите на германската столица ще имат възможност да научат повече за кирилицата, както и да четат българска поезия.

В Берлин до края на лятото

По инициатива на Българския културен институт в Берлин и на Посолството на България в Германия на 15 юни арт-инсталацията “Българските букви” на фондация “Прочети София” се появи в парка “Джеймс Симон” в центъра на Берлин. Инсталацията е поздрав от българска страна по повод предстоящото Председателството на Германия на Съвета на ЕС през втората половина на 2020 година. Буквите ще останат в Берлин до 30 септември 2020.

Проектът “Българските букви” представя 14-те букви от кирилицата без графичен еквивалент в  латинската и гръцката азбуки. Това са буквите Б, Д, Ж, З, И, Й, Ц, Ч, Ш, Щ, Ъ, ь, Ю, Я.  Изработени като оригинални пейки, те бяха поставени за първи път през лятото на 2018 година в София под името “Скритите букви” и  създадоха нови места за четене и своеобразни литературни кътчета в столицата на България. През лятото на 2019 година проектът гостува в Париж, а в края на 2019 беше реализиран и в Рабат, Мароко.

Пейки и стихове

ПРОЧЕТИ СЕГА:  ПЪРВИЯ ПЪТ ОТ РЕЦИКЛИРАНА ПЛАСТМАСА (ВИДЕО)

Към всяка от пейките в парка “Джеймс Симон” са приложени стихове на немски, френски и английски език на 28 български поетеси и поети: Александър Вутимски, Блага ДимитроваКонстантин Павлов, Екатерина ЙосифоваНиколай КънчевФедя ФилковаМирела ИвановаЦочо БояджиевГеорги ГосподиновЦвета СофрониеваПламен ДойновСилвия ЧолеваИван ЛанджевНадежда РадуловаМарин БодаковКрасимира Джисова, Петър ЧуховГалина НиколоваСтефан ИвановАнна Лазарова,  Димитър КенаровМария КалиноваНикола Петров, Миглена Николчина, Емануил А. ВидинскиКристин ДимитроваНиколай Атанасов и Аксиния Михайлова. Кратък текст запознава читателите и с най-важното за кирилицата – третата официална азбука в Европейския съюз след латинската и гръцката азбуки, която се използва от повече от 300 милиона души в над 10 държави.

ПРОЧЕТИ СЕГА:  Разкошни легла за животни прави бразилец от стари гуми (СНИМКИ)

Автори на арт-инсталацията “Българските букви” са Тодора Радева (куратор и продуцент), Кирил Златков (художник) и Иван Иванов (архитект).

източник: dw.com

Ако идеята за Добрите Примери ви е харесала, можете да ни подкрепите тук:

Подкрепете каузите на Добрите Примери:

Облечете ДОБРОТО с дрехите на ДОБРИТЕ ПРИМЕРИМАГАЗИН ТУК

Facebook коментари
error: Съдържанието е защитено !!!