Родопчанин зад граница дари 1млн. долара на болница в Мадан

Споделете с приятели

„Баща ми бе дребен търговец. От него научих малки, но важни неща – да бъдеш честен, да бъдеш точен с хората, да не мамиш и да не крадеш. Днес няма човек, който да каже, че съм го излъгал или че съм го подвел за нещо. Не съм си и помислял, че мога да открадна каквото и да било. Няма нищо по-ценно от доброто име…”.

Това каза преди години един от най-успешните родопчани зад граница Шефкет Чападжиев.

Българският емигрант дари 1 млн. долара на болницата в родния си град Мадан, пише „24 часа”.
По волята на 79-годишния дарител, който живее в Чикаго от 1964 г., средствата трябва да бъдат използвани само и единствено за ново медицинско оборудване и обзавеждане в местната МБАЛ “Проф. д-р Константин Чилов”.

ПРОЧЕТИ СЕГА:  Поетесата, върнала се в България за да обедини артистите ни в уникална платформа (ВИДЕО)

“Отдавна исках да направя нещо за родния си град. Последния път, когато бях там през лятото на 2018 г., ми се наложи да отида в болницата. Видях, че част от оборудването е от преди повече от 50 г., когато напуснах България. Осъзнах, че това е най-точното място, където да даря, защото ще помогна на най-много хора”, споделя Чападжиев от Чикаго.

В община Мадан живеят около 12 700 души, пръснати в 44 малки населени места, свързани с около 260 км пътища.

“Болницата обслужва около 50 000 души, всяка година около 4800 влизат за лечение там. Ако има модерна апаратура, тези хора ще бъдат диагностицирани и лекувани тук, без да се налага да пътуват в по-големи градове като София и Пловдив”, коментира кметът на Мадан Фахри Молайсенов.

ПРОЧЕТИ СЕГА:  Наши ученици ще представят нов електромобил в Лондон (ВИДЕО)

„Винаги съм искал да направя нещо за родния си град. Както знаете, от 1989 г. насам се връщам почти всяка година. Сърцето ми се свиваше, като виждах, че все повече младежи напускат района и отиват в по-големите градове или извън страната, че хората живеят все по-бедно, че са отчаяни, че в града не се прави почти нищо ново”, споделя Чападжиев, цитиран от „24 часа”.

Родопчанинът бяга от България още през комунизма.

източник: https://izvanredno.info/

Facebook коментари
error: Съдържанието е защитено !!!