Строят първия стадион от дърво със системи за възобновяема енергия (СНИМКИ)

Споделете с приятели

Първият в света футболен стадион, изграден от дърво, вече се строи – в Глостършир, Англия. Той ще бъде новият дом на футболния клуб Forest Green Rovers. С амбицията да стане емблема на устойчивостта структурата ще има за цел да бъде въглеродно неутрална и ще включва системи за възобновяема енергия, както и нисковъглеродни строителни методи и оперативни процеси. Дръзкият проект е на Zaha Hadid Architects и най-накрая получи одобрение след дълго закъснение. Наречен е „Стадион Еко Парк“.

stadio ot durvo

Разположен на поляна, стадионът би трябвало да изглежда в хармония с околния пейзаж благодарение на палитра от естествен материал и мек, вълнообразен профил. Ще е покрит с покрив от прозрачна мембрана, който цели да намали обемното въздействие на сградата и да подпомогне растежа на тревата.

ПРОЧЕТИ СЕГА:  9 годишно момиче събира и дарява 50 000 паунда за борба с рака продавайки картините си (ВИДЕО)
stadio ot durvo

Сградата ще бъде изградена почти изцяло от устойчив дървен материал: от нейната конструкция и покривните конзоли до терасите за сядане и подовата плоча. Всички тези елементи обикновено биват изградени от стоманобетон при повечето стадиони. Дизайнът на стадиона е замислен така, че да поеме поетапен растеж: първоначално структурата ще обслужва 5000 зрители, докато поетапното развитие може да увеличи капацитета до 10 000 места без разходи за големи строителни дейности.

stadio ot durvo


„Наистина отличително за този стадион е, че той ще бъде почти изцяло изработен от дърво – това ще бъде направено за първи път в света“, заяви Дейл Винс, основател на Ecotricity и председател на Forest Green Rovers. „Когато имате предвид, че около три четвърти от въглеродното въздействие на всеки стадион идва от неговите строителни материали, можете да разберете защо това е толкова важно за нас – и за това новият ни стадион ще има най-ниският въглероден отпечатък от който и да е стадион на света“.

ПРОЧЕТИ СЕГА:  УНИКАЛНО ! Еко торбички направени от паднали листа вече на пазара (ВИДЕО)
stadio ot durvo

Еко Парк е замислен като център на по-мащабен проект за „Еко Парк“ на стойност 100 милиона лири – комплекс от зеленина и спортни съоръжения на площ от 100 акра. Половината от комплекса ще включва съвременни спортни съоръжения, включително новия стадион, а другата половина ще бъде посветен на бизнес-парк с екологични, устойчиво изградени комерсиални сгради. Проектът предвижда и природен резерват в района плюс местен възел на обществения транспорт.

източник: greentech.bg

Ако идеята за Добрите Примери ви е харесала, можете да ни подкрепите тук:

Подкрепете каузите на Добрите Примери:

Облечете ДОБРОТО с дрехите на ДОБРИТЕ ПРИМЕРИМАГАЗИН ТУК


Facebook коментари
error: Съдържанието е защитено !!!