Изкуствени острови със слънчево захранване могат да извличат CO2 от морска вода за производство на гориво (ВИДЕО)

Споделете с приятели

Група изследователи от Швейцария и Норвегия искат да смекчат последиците от изменението на климата и да подобрят възобновяемите източници на енергия, като изгради милиони изкуствени острови в световните океани, способни да превърнат атмосферния въглероден диоксид в гориво.

Островите трябва да бъдат групирани заедно, за да създадат мащабни съоръжения и ако има достатъчно , те биха могли да компенсират общите глобални емисии от изкопаеми горива и да помогнат да защитим нашия климат от глобалното затопляне. Предложението на изследователите е публикувано в PNAS.

solarni paneli

Изследователите казват: „Човечеството трябва да прекрати емисиите на CO2 от изгарянето на изкопаеми горива, за да се избегнат опасни климатични промени. Въпреки това, течните въглеродни носители на енергия често нямат практически алтернативи. Рециклирането на атмосферния CO2 в синтетични горива, като се използва възобновяема енергия, предлага енергийна концепция без нетни емисии на CO2. “

„Слънчеви метанолови острови“ ще бъдат оборудвани с инфраструктура за вятърна и слънчева енергия, способна да захранва производството на водород и извличането на въглероден диоксид (CO2) от морска вода, за да се създаде течно метанолно гориво. Въобще, процесът би позволил използването на енергия без нетни емисии на CO2, което потенциално би ограничило ефектите от изменението на климата.

ПРОЧЕТИ СЕГА:  Чували ли сте за Стефан Найденов - българинът запалил кола на вода ? (ВИДЕО)
solarni paneli

„Сред многото въпроси, които трябва да бъдат разгледани по-подробно, за практически дизайн на изкуствени морски острови със слънчева енергия за рециклиране на CO2 в синтетично течно гориво са следните. Как PV модулите могат да бъдат адаптирани за широкомащабно разполагане в морска среда и как могат да бъдат ефективно почистени и поддържани? Може ли технологията за обезсоляване и електролиза да се комбинира за ефективно производство на H2 от морска вода? “ писаха изследователи , изброявайки много повече въпроси.

В момента те работят за разработване на прототипи на плаващите острови. Авторът на проучването Андреас Боргштел каза пред Newsweek: „Най-голямото предизвикателство е разработването на широкомащабно устройство за извличане на CO2 от морска вода. Този процес е единствената от цялата система, която все още не е напълно развита. Всички други съществуват вече в индустриален мащаб. “

ПРОЧЕТИ СЕГА:  Докато Индия е под карантина, хиляди необезпокоявани морски костенурки снасят 60 милиона яйца (ВИДЕО)

В документа било описано, че плаващите соларни ферми ще се състоят от около 70 кръгли слънчеви панелни „острови“, покриващи площ от 1 квадратен километър (0,4 квадратни мили). Електричеството, което се произвежда от панелите, ще се използва за разделяне на водни молекули във водород, който след това ще реагира с CO2, извлечен от морска вода, за да се получи метанол. Идеалните условия биха били в райони в близост до брега със средна височина на вълната по-малко от 7 метра (23 фута), зони, които не са склонни към урагани, и относително плитки води не повече от 600 метра (близо 2 000 фута), така че всяко съоръжение да може да бъде правилно закотвено. Авторите казват, че особено подходящи региони включват бреговете на Южна Америка, Югоизточна Азия и Австралия.

източник: earthwonders.co

Ако идеята за Добрите Примери ви е харесала, можете да ни подкрепите тук:

Подкрепете каузите на Добрите Примери:

Облечете ДОБРОТО с дрехите на ДОБРИТЕ ПРИМЕРИМАГАЗИН ТУК

Facebook коментари
error: Съдържанието е защитено !!!