Откриха модерна пречиствателна станция за отпадъчните води на Добрич

Споделете с приятели

Реконструираната пречиствателна станция за отпадъчни води на Добрич, която се намира край с. Врачанци, бе открита официално днес. Лентата на модернизираното съоръжение прерязаха кметът Йордан Йорданов, зам.-областният управител Красимир Николов и Димитрина Гамолова – началник на пречиствателната станция. На откриването присъства и инж. Христо Атанасов, представител на фирмата изпълнител – обединение „ГИС АКВА БГ“.

Реконструкцията и модернизацията на станцията са извършени в рамките на проекта за обновяване на водния цикъл в Добрич. Инж. Живко Неделев, ръководител на звеното за управление на проекта, припомни, че договорът за изпълнение на дейностите за обновяване на съоръжението е на стойност 25 594 000 лв. Той поясни, че задачата на изпълнителя е била да извърши цялостната рехабилитация на станцията така, че да отговаря на всички европейски директиви за опазване на околната среда.

ПРОЧЕТИ СЕГА:  Талантлив художник от Добрич създаде приказен цветен дом за семейството си (ВИДЕО)
prechistvatelna stanciq

По пътя на водата са реконструирани и модернизирани редица съоръжения – преливник с бай-пас, нови биобасейни за отстраняване на въглерод, азот и фосфор, разпределителни устройства, инсталация за обезмирисяване на замърсен въздух, лабораторно оборудване.

По пътя на утайките са изградени нови метатанкове, цех за утилизация на биогаз и др. Реконструираната пречиствателна станция е проектирана и изградена с хидравличен капацитет 24 000 куб. м/ден и капацитет на биологично пречистване 112 000 еквивалент жители. Нейната надеждност, според специалистите, се гарантира от съвременни съоръжения от ново поколение и пълна автоматизация на технологичните процеси.

prechistvatelna stanciq

Новата станция разполага с модерни съоръжения за усвояване на отпадъчния продукт. В процеса на третиране на утайката се произвежда газ метан, а посредством генератори – електрическа енергия, с която се покриват част от енергийните нужди на станцията.

„Изминахме доста труден път, но днес виждам, че си е струвало. Когато започвахме предишния мандат, много хора ни казваха, че това е химера, но ето, че днес се случва. И аз благодаря на всички, които ни повярваха – на мен и на моя екип“ – коментира кметът на Добрич Йордан Йорданов. Той подчерта, че три години след подписване на договора за водния цикъл резултатите от проекта за водния цикъл в Добрич са вече факт.

ПРОЧЕТИ СЕГА:  Училището в добричкото село Ведрина също получи компютри от "Добрите Примери" (СНИМКИ)
prechistvatelna stanciq

На изхода водата е с много добри качествени показатели, които отговарят на всички евпорейски директиви, увери началникът на станцията Димитрина Гамолова. Според изискванията, пречистената вода трябва да съдържа не повече от 10 мг азот на литър и не повече от 1 мг фосфор на литър. А водата в станцията край Врачанци е с по-добри показатели, твърдят експертите.

източник: dnews.bg

Facebook коментари
error: Съдържанието е защитено !!!