Първите медицински хеликоптери вече и у нас

Споделете с приятели

България е единствената страна в Европейския съюз, която няма изградена въздушна помощ, но това ще се промени. Страната ни е спечелила проект, с който ще придобие „въздушни” линейки, като по всяка вероятност те ще са две на брой. Това бе обявено след брифинг на Народното събрание. Паричните средства са осигурени по Оперативна програма – „Региони в растеж” и са на стойност 20 милиона лева.

До този краен резултат се достигна след като на 10 февруари в Министерския съвет и Президентството беше внесена гражданска петиция с искане държавата да финансира най-малко четири медицински хеликоптера. Макар и да не се стигна до това искане, промяната е започната и вече се работи за осигуряването на два от тези хеликоптери, като това ще стане в рамките на няколко месеца.

Преди тях обаче страната ни трябва да приключи и с други важни задачи като изграждането на хеликоптерни площадки, обучението на хората, които ще управляват хеликоптерите и най-важното към което се стреми регионалното ведомство е да осигури, т.нар. „процедури и протоколи” за работа на тези линейки.

Деница Николова – зам.регионален министър на регионалното развитие, посочи, че от доста време се е говорило медицинската спешна помощ у нас да бъде обновена с европейски средства. Парите, които са получени от ЕК, ще са в допълнение към средствата, които Министерството на здравеопазването дава за спешна медицинска услуга.

Закупуването на тези две линейки ще подпомогне изключително много хората, които са попаднали в критични ситуации. Ще бъдат използвани при планински проблеми – спасяване на ранени хора, търсене на изгубени такива, а също така и при донорски ситуации, в които се изисква бързина.

Д-р Ивиан Бенишев, който е директор на дирекцията „Медицински дейности” към Министерството на здравеопазването, споделя че работят в тясна връзка с Министерството на регионалното развитие и благоустройство и че идеята за въздушна медицинска помощ не е никак нова.

Емил Нешев, директор на спасителната служба към БЧК, подчерта, че с тези „въздушни” линейки ще има възможност да бъдат спасени много повече хора.

Единственото по-хубаво нещо, от осигурената възможност за спасяването на повече хора, е те изобщо да не се нуждаят от медицинска помощ. Затова нека се радваме, че ще получим нещо, което със сигурност ще е от голяма полза за обществото, но нека се надяваме, че неговото използване няма да се налага толкова често!

източник: uspelite.bg

Facebook коментари
error: Съдържанието е защитено !!!