Бизнесмен увеличава заплати срещу прочетена книга

Споделете с приятели

Както се казва, дай боже всекиму такъв началник… Само дето подозираме, че Евгений Черняк е един, пък и офисът му е далеч.

Украинецът е начело на алкохолен холдинг, в чието портфолио е и известната на много пазари водка „Хортиция“.

Но книгите са в живота му отпреди водката. 

Докато служел в поделение в Одеса, роденият през 1969-а Черняк открил един дотогава пренебрегван свят – светът на книгите. Така се пристрастил към тях в армията, че носи тая любов в себе си и до днес.

Книгата променя човека

Бизнесменът твърдо вярва в това и се опитва да прилага тази своя философия и на работното място. „По-високата култура – казва той в интервю за „Форбс“, – спомага човек да е по-ефективен и в бизнеса, и на работното си място.“ Забелязва и още нещо… Когато хората четат, микроклиматът във фирмата му е по-добър. Просто обсъждат сходни неща, живеят повече заедно, с една любов… А тя е, разбира се, книгите.

ПРОЧЕТИ СЕГА:  Докато Индия е под карантина, хиляди необезпокоявани морски костенурки снасят 60 милиона яйца (ВИДЕО)

Прочетеното определя и заплатата

Черняк прилага странна форма на поощрение – поне на фона на колегите си в бизнеса. В случай, че някой от служителите му иска по-високо възнаграждение, му се налага да се яви на изпит. Но материята, върху която бива препитван, е някоя книга. Самото заглавие пък е от специалния списък на Шефа…

Chernqk
Въпреки милионите си Черняк обича да се придвижва с метрото

Препоръчано от Боса

На базата на онова, което е повлияло най-много на самия него, украинецът създава списък от трийсетина заглавия, за които смята, че е нужно всеки да прочете… Именно от тези книги зависи и заплатата на служителите му. В купчинката е например „Война и мир“, също „Майстора и Маргарита“, „Старецът и морето“ и др.

Така че след работа вместо водка с приятели май валидно е друго – книга с приятели. Печели фирмата, печелиш и ти!

ПРОЧЕТИ СЕГА:  Джеки Чан ще даде 1млн. юана на този, който създаде лекарство за коронавируса

Още от принципите на Черняк

Пак според „Форбс“ той притежава около 350 млн. долара, което обаче не му пречи да заяви пред украинската „Правда“:

Водя живот на беден човек. Днес се качих на метрото, но не зарази показност. Аз не съм политик, че да се показвам на избирателите си. Когато ми е нужно такси, ползвам Uber. Нямам кабинет и секретар. Налага ли се да пътувам, сам си резервирам стая и самолетен билет.

Новото предизвикателство пред Черняк е американският пазар. А може би и нови книги, които да му покажат каква е посоката този път.

източник: chetilishte.com

Ако идеята за Добрите Примери ви е харесала, можете да ни подкрепите тук:

Подкрепете каузите на Добрите Примери:

Облечете ДОБРОТО с дрехите на ДОБРИТЕ ПРИМЕРИМАГАЗИН ТУК

Facebook коментари
error: Съдържанието е защитено !!!