СВЕТОВЕН РЕКОРД! Етиопия засадила 350 милиона дървета за един ден

Споделете с приятели
  •  
  •  
  •  
  •  
3,124

Според официалните данни около 350 милиона дървета са били засадени за един ден в Етиопия, което може да бъде нов световен рекорд.

Кампанията за засаждане на дървета, част от национална инициатива, предназначена за отглеждане на четири милиарда дървета в цялата страна през лятото на 2019 г., има за цел да предотврати по-нататъшното обезлесяване и климатичните промени в страна, предразположена към суша.

Всеки гражданин е насърчаван да засади поне четиридесет разсада, като дори се затварят офиси, за да могат държавните служители да вземат участие, според the Guardian.

Новината, че 350 милиона дръвчета са засадени за 12 часа, дойде чрез туит от министъра на иновациите и технологиите на Етиопия Гетахун Мекурия, който съобщи новината:

Ако бъде доказано, постижението е рекордно, сривайки сегашния световен рекорд за засаждане на дървета за един ден, който възлиза на петдесет милиона дървета, засадени в Индия през 2016 година.

Според The ​​Mind Unleashed държавните медии призовават обществеността да отдели усилията си за засаждане и грижа за дърветата, като участват служители от чуждестранни посолства в Етиопия и международни и регионални организации като ООН и Африканския съюз.

ПРОЧЕТИ СЕГА:  Бизнесмен увеличава заплати срещу прочетена книга

Учението, ръководено от премиера Абий Ахмед и наречено “Инициатива за зелено наследство”, се провежда из цялата страна на 1000 различни места, както съобщава BBC.

Критиците на премиера твърдят, че кампанията е цинично учение, което има за цел да отвлече вниманието на етиопците от локални неприятности, като междупредметни войни и разправии между етнически групи, които са изгонили около 2,5 милиона души от домовете си.

Независимо от това, подобни конфликти се коренят и във влошените селскостопански условия в региона, където буйната растителност и зеленина са избледнели и са направили път на безплодната земя поради десетилетия лоши политики за използване на земята и общо недоразвитие.

ООН казва, че от началото на 1900 г. покритието на Етиопия е намаляло рязко от 35 процента от общата земя до едва 4% през 2000-те.

ПРОЧЕТИ СЕГА:  Историята на бабата и внучето от най-трогателната снимка възхитила целия свят (ВИДЕО)

Длъжностните лица се надяват инициативата за засаждане на дървета да подобри условията на живот на местното население, да възстанови земеделските парцели и селските икономики, както и да осигури стабилност на климата за бъдещите поколения.

Освен това инициативата ще отвори врати за по-широк напредък към социалното развитие, което ще позволи на етиопците да останат у дома, а не да бъдат изтласкани от отчаянието, което води миграцията от обеднелите региони в Африка.

Ново проучване, публикувано в списание Science, показва, че тези инициативи имат потенциал да бъдат ефективно средство за обръщане на изменението на климата. Засаждането на около милиард дървета по света може да премахне две трети от всички емисии на въглероден диоксид в световен мащаб – приблизително 25% от CO2 в атмосферата – създавайки огромни природни средства за улавяне и съхраняване на емисиите по достъпен и политически несъвместим начин.

източник: thinkinghumanity.com

Ако идеята за Добрите Примери ви е харесала, можете да ни подкрепите тук:

Facebook коментари
error: Съдържанието е защитено !!!