Австралия намери начин да спаси водоемите от пластмасовите боклуци (СНИМКИ)

Споделете с приятели

Замърсяването с пластмаса е огромен проблем в наши дни, тъй като има сериозно вредно въздействие върху околната среда, здравето и храната.

Според National Geographic:

„Всяка година приблизително 18 милиарда паунда пластмасови отпадъци влизат в световния океан от крайбрежните региони. Това е приблизително равностойно на пет хранителни торби от пластмасов боклук, натрупани на всеки край от бреговата ивица на планетата.

mreji

Цялата тази пластмаса причинява вреда на съществата, които живеят в океана, от кораловите рифове, задушени в торби, до китовете и морските птици, които гладуват, защото в коремите им има толкова заседнали парчета пластмаса, че няма място за истински храна.

mreji

Около 40 процента от цялата произведена пластмаса се използва в опаковки и голяма част от тях се използва само веднъж и след това се изхвърля. По-малко от една пета от цялата пластмаса се рециклира, въпреки че много страни и фирми се опитват да внедрят иновативни решения за увеличаване на този брой. “

ПРОЧЕТИ СЕГА:  Започва бутилирането на вода от пустинен въздух чрез хидропанели по нова технология (ВИДЕО)

Това лято властите от австралийския град Kwinana инсталираха нова, невероятно проста и изключително полезна система за филтриране в резервата Henley. А именно, мрежа се поставя на изхода на дренажна тръба, която улавя големи отпадъци и по този начин предотвратява замърсяването на околната среда.

mreji

Тръбите оттичат водата от жилищните райони към естествените зони, така че отпадъците и боклуците от там могат да навредят на околната среда. Също така, те често се отмиват от обилни дъждове, които изтеглят боклука надолу към дренажните системи.

Отначало градските власти инсталираха две мрежи, които успяха да хванат над 800 килограма боклук в рамките на няколко седмици. Затова те решават да поставят такива „капани“ за целия отпадък в целия град и да намалят замърсяването към дивата природа и заобикалящата ги среда.

ПРОЧЕТИ СЕГА:  ДОКАТО СТЕ У ДОМА- тези 8 световни музея предлагат виртуални разходки (ВИДЕО)

Тяхната инсталация и производство са скъпи (около 10 000 долара на мрежа), но цялостната система все още е доста печеливша, тъй като осигурява значителни икономии на разходи.

Мрежите се повдигат, когато са пълни, и боклукът се изхвърля в специални камиони за събиране на боклук, които се пренасят в център за сортиране на боклук, където той е разделен на нерециклируем и рециклируем материал. След това мрежите се поставят обратно на дренажните отвори.

Тази система за филтриране е още едно доказателство, че дори и такива малки неща могат да направят огромна промяна и да ни помогнат да подобрим живота си, докато защитаваме околната си среда.

източник: https://www.healthyfoodhouse.com/

Ако идеята за Добрите Примери ви е харесала, можете да ни подкрепите тук:

Подкрепете каузите на Добрите Примери:

Облечете ДОБРОТО с дрехите на ДОБРИТЕ ПРИМЕРИМАГАЗИН ТУК

Facebook коментари
error: Съдържанието е защитено !!!