92-годишен зъболекар от Дупница не спира да лекува

Споделете с приятели

” Човек трябва да си поставя цели в живота, без цели животът не е интересен ” , казва Кирил Петков

92-годишен зъболекар от Дупница продължава да работи и не връща пациенти. На ден идват поне по десетина.

Д-р Кирил Петков издаде и петата си книга. Тя е посветена на родното му село Дяково, което посещава редовно, шофирайки “Рено”-то си. Дяковци са и най-строгите му читатели.

В 140 страници и с богат снимков материал д-р Петков се взира в историята на селото – кой кое и откъде идва, три-четири поколения назад, кои са били даскалите, кои са кметували в Дяково. Описал е хановете, водениците, пътищата. Във втората част е съставил и речник с характерните за Дяково и района думи.

ПРОЧЕТИ СЕГА:  Хаки Кан от Кърджали, за възпитателните акции с деца и книгата му (ВИДЕО)

Написването на тази книга му отнело две години – трябвало да обиколи много хора, за изслуша много случки, да събере много снимки. Книгата вече е с изчерпано първо издание.

Незаменими хора са дяковци, казва заболекарят ветеран. „В едно село, където турски крак не е стъпвал. Не е имало чифлик. В съседните села е имало чифлици, но в Дяково – не.“ 

zabolekar

Половината от жителите на Дяково са мигранти, пристигнали от различни краища на страната. Най-много са дошли от Македония, има и пришълци от Албания, които по думите му били „рядко трудолюбиви“.

„Стараеха се, съревноваваха се. Имахме чудесна мандра и призът беше кой ще занесе хилядния килограм мляко.“ 

ПРОЧЕТИ СЕГА:  Сензационен успех: Българин влезе в отбор на ”Формула”1

„Жалко за храма“, продължава размислите си за селото възрастният зъболекар. „Той е строен 23-та година. По време на социализма антирелигиозната пропаганда не даваше възможност да се поддържа на ниво, но сега трябва непременно да се направи поне камбанарията.“

От селото е народната певица Руска Божилова. „Тя и още една друга – Дана Иванова, бяха харесани от съгледвачите на Филип Кутев. Взеха ги. Руска остана и до края, до пенсионирането си тя продължаваше да пее там“, обяснява Кирил Петков.

източник: https://www.bnr.bg/

Facebook коментари
error: Съдържанието е защитено !!!