Момчето, което сложи край на жаждата на половин милион африканци

Споделете с приятели

Цитираме една вълнуваща история разказана от Гергана Желкова.

“Райън ☀️”

” Това е момчето, което изхвърли жаждата на половин милион африканци. Името му е Райън, той е роден в Канада през май 1991 г.
Когато беше малък, в училище, само на шест години, неговият учител говори с тях за това как децата живеят в Африка.


Дълбоко развълнуван, за да научи, че някои дори умират от жажда, тъй като за себе си е достатъчно да отиде на чешмата и да има чиста вода.
Райън попита учителя колко би струвало да докара вода в Африка, а учителят припомни, че има организация, наречена “watercan”, която може да направи кладенци, струващи около 70 долара.


Когато се прибрал, отишъл направо при майка си Сюзън и казал, че му трябват 70 долара, за да купи кладенец за африкански деца. Майка му каза, че трябва да получи парите за усилията си, и му даде домашна работа, с която Райън печели няколко долара седмично.

Afrika


Накрая събрал 70-те долара и отишъл при „водната скала“. Когато пристигнаха, му казаха, че реалната цена за пробиване на кладенец е 2000 долара. Сюзън даде да се разбере, че тя не може да му даде всички тези пари, но Райън не се отказа и обеща, че ще се върне с 2000-те.
Той продължи да върши задачи в квартала и да трупа пари, което зарази братята, съседите и приятелите му, които започнаха да помагат. Докато не бъдат събрани необходимите пари. През януари 1999 г. в село в северна Уганда е пробит кладенец.

ПРОЧЕТИ СЕГА:  Чували ли сте за Стефан Найденов - българинът запалил кола на вода ? (ВИДЕО)


Когато кладенецът беше готов, училището на Райън започна да кореспондира с училището, което беше до кладенеца. Така Райън срещна Акана: млад мъж, който се мъчеше да учи всеки ден. Запленен Райън помоли родителите си да пътуват, за да се срещнат с Акана. През 2000 г. той пристигна в града и беше приет от стотици хора, които образуваха коридор и извикаха името му.


– Знаеш ли името ми? – изненадано пита Райън.
– Всеки, който живее на 100 километра наоколо, знае. Той ми отговори.
В наши дни Райън, е почти на 29 години, има своя собствена фондация. Вече са построени повече от 1090 кладенци и 1229 тоалетни са инсталирани досега (2016 г.) в Африка.

ПРОЧЕТИ СЕГА:  Историята за човека изчистил 160км река без помоща на държавата (ВИДЕО)

Той е отговорен и за осигуряването на образование и обучение на местните хора да се грижат за кладенци и вода. “

Ако идеята за Добрите Примери ви е харесала, можете да ни подкрепите тук:

Подкрепете каузите на Добрите Примери:

Облечете ДОБРОТО с дрехите на ДОБРИТЕ ПРИМЕРИМАГАЗИН ТУК

Facebook коментари
error: Съдържанието е защитено !!!