Българка от Кричим е професор в Харвард и най-добър икономист

Споделете с приятели

Стефани Станчева е на 33. Вече е професор в Харвард и съветник на френското правителство. Наскоро престижният вестник „Монд“ я обяви за най-добрия млад икономист.

Стефани е професор и преподавател по икономика в Харвард. Списание „Икономист“ я определя като един от най-добрите млади икономисти на десетилетието, а в края на май френския вестник „Монд“ я поставя на първо място. „Мисля, че това, което им хареса, са разузнаванията ми по темата за данъците, неравенствата. Никога не ми е било цел да стигна до Харвард, винаги ми е било цел да правя добра научна работа, да правя колкото се може по-добра научна работа”, споделя пред камерата на bTV проф. Стефани Станчева.

Преподавателката в Харвард е родена в Кричим, когато е на три – семейството ѝ напуска страната. „Пътят беше доста дълъг, аз съм родена в България, живяла съм в Германия,Франция, учих в Париж и после в САЩ, така че беше доста дълъг път и бих казала с доста работа и доста труд”, спомня си проф. Станчева.

ПРОЧЕТИ СЕГА:  От разрушено тяло до топ форма.Невероятната история на Неделина за силата на волята (СНИМКИ)

На 18 печели пълна стипендия в Кеймбридж, продължава образованието си в Масачузетския технологичен университет, където на 31 става професор. Избрана е за преподавател в Харвард, сред стотици други кандидати. „Мисля, че шансът е много малък и затова човек трябва да се чувства невероятно щастлив и трябва да го използва, за да направи нещо добро”, обясни проф. Стефани Станчева.

Освен успехи в научната кариера, тя съветва френското правителство по икономическите въпроси. Изследванията й са фокусирани върху дългосрочните последици от данъчната политика. Иска да работи за подобряване на икономиката ситуация у нас.

„Един от големите проблеми е, че в България има доста корупция и това е трудно да се изследва, защото корупцията е нещо скрито, но се усеща на много нива, и това е проблем за много реформи”, казва Стефани. И не изключва и възможността някои ден да се върне да живее в България.

ПРОЧЕТИ СЕГА:  Младо момиче от Карнобат организира благотворителни каузи от 10 годишна (ВИДЕО)

„Какво бих променила в България?! Искам да кажа, че това е една страна, която страшно много обичам и искам българите да живеят много по-добре. Много искам да променя това, че младите хора отиват в чужбина и не се връщат. И затова бих искала да направя България по-атрактивна за младите хора”, обясни младата проф. Станчева.

източник: http://novinarsko.eu/

Facebook коментари
error: Съдържанието е защитено !!!