17 годишен ученик откри нова планета 6.9 пъти по-голяма от земята за 3 дни стаж в NASA

Споделете с приятели

17-годишен ученик е приветстван за откриването на нова планета, която е приблизително 6,9 пъти по-голяма от Земята – и той го направи на третия си ден на стаж в НАСА.

Сега Волф Кукиер напуснал двумесечния стаж с НАСА още през лятото на 2019 г е студент в университета в Скарсдейл в Ню Йорк. Стажът изисквал от него да проучи вариациите на яркостта на звездите чрез транзитния спътник за наблюдение на екзопланетите на НАСА (TESS).

Като забелязал леко затъмнение в показанията на яркостта, Кукиер помислил, че вариацията се дължи просто на звездно затъмнение. След това той разгледал допълнително данните и открил, че затъмнението всъщност идва от планета.
„Преглеждах данните за всичко, което доброволците бяха отбелязали като затъмняваща двоична система – система, в която две звезди се движат около една друга и от нашия поглед затъмняват всяка друга орбита“, каза Кукиер.

ПРОЧЕТИ СЕГА:  Мъж скочи в ледените води, за да спаси давещо се куче
волф кукиер

“Около три дни от стажа ми видях сигнал от система, наречена TOI 1338”, добави той. „Отначало мислех, че това е звездно затъмнение, но времето беше грешно. Оказа се, че е планета. “

Тъй като НАСА потвърди откритията на тийнейджърите, тази седмица те обявиха откритието на своя уебсайт.

TOI 1338 b, както сега се нарича, е първата околоземна планета на TESS – свят, който обикаля около две звезди. Откритието бе включено в панелна дискусия по-рано този месец на 235-та среща на Американското астрономическо общество в Хонолулу.

Документ, който Кукиер е съавтор заедно с учени от Годард, университета в Сан Диего, Чикагския университет и други институции, също е представен в научно списание.

ПРОЧЕТИ СЕГА:  10 особености в образованието на най-дисциплинираната страна в света (ВИДЕО)

Системата TOI 1338 се намира на 1300 светлинни години в съзвездието Pictor. Двете звезди обикалят около една на всеки 15 дни. Едната е с около 10% по-масивна от нашето Слънце, докато другата е по-хладна, по-тъмна и е само една трета от масата на Слънцето.

TOI 1338 b е единствената известна планета в системата. Тя е около 6,9 пъти по-голяма от Земята или между размерите на Нептун и Сатурн. Планетата орбитира в почти същата равнина като звездите, така че изпитва редовно звездно затъмнение

източник: goodnewsnetwork.org

Ако идеята за Добрите Примери ви е харесала, можете да ни подкрепите тук:

Подкрепете каузите на Добрите Примери:

Облечете ДОБРОТО с дрехите на ДОБРИТЕ ПРИМЕРИМАГАЗИН ТУК

Facebook коментари
error: Съдържанието е защитено !!!