Ето как се правят дрехи от пластмаса и колко бутилки са нужни за 1 тениска (ВИДЕО)

Споделете с приятели

Не се заблуждавайте: Рециклираните тъкани са най-устойчивите материи, които можете да намерите. “Да, но рециклираните тъкани все още използват толкова много енергия за преобразуване на стари неща в нова тъкан …”

Вземете нов полиестер vs. рециклиран полиестер. Девственият полиестер е направен от комбинация от въглища, етилен (който се добива от петрол), въздух и вода, които се образуват от химическа реакция при изключително висока топлина (Ако сте научен глупак, ето цялата химия зад него ). Това е високо енергиен процес, който разчита на още повече енергия и природни ресурси, като вземете предвид количеството ресурси, необходимо за извличане на въглища и нефт от земята. Не е добре.

тъкан от пластмаса

Рециклираният полиестер, от друга страна, е направен от рециклирани пластмасови бутилки, което изключва необходимостта от добив на нефт и въглища. Рециклираният полиестер буквално започва от сметището (да, намалявате отпадъците!). Оттам пластмасовите бутилки се нарязват на люспи от машина (която може да работи на възобновяема енергия!). Тези люспи се разтапят в пелети, след това пелетите се екструдират ( въртят се и издърпват ) в прежда. След това преждата се плете, изрязва и прешива в дрехи, както всяка друга прежда. Вижте това видео за цялата разбивка.

За направата на една тениска са необходими около 9 бутилки. Всички рециклирани полиестерни влакна са изработени от 100% пластмасови бутилки след консумация и са сертифицирани по GRS (Global Recycling Standard). Само 9% от пластмасата на Земята е рециклирана, но нека се ангажираме да повишим този процент, като използваме повече рециклиран полиестер всяка година.

Само през 2018 г. са спестени 12 тона материал за многократна употреба от навлизането на депото, 8,7 милиона галона вода и 51 тона емисии на C02 чрез използване на рециклирана вълна, рециклиран памук и рециклиран полиестер. Бъдещето се рециклира!

Ако идеята за Добрите Примери ви е харесала, можете да ни подкрепите тук:

Подкрепете каузите на Добрите Примери:

Облечете ДОБРОТО с дрехите на ДОБРИТЕ ПРИМЕРИМАГАЗИН ТУК

Facebook коментари
error: Съдържанието е защитено !!!