Ето как се правят дрехи от пластмаса и колко бутилки са нужни за 1 тениска (ВИДЕО)

Споделете с приятели

Не се заблуждавайте: Рециклираните тъкани са най-устойчивите материи, които можете да намерите. “Да, но рециклираните тъкани все още използват толкова много енергия за преобразуване на стари неща в нова тъкан …”

Вземете нов полиестер vs. рециклиран полиестер. Девственият полиестер е направен от комбинация от въглища, етилен (който се добива от петрол), въздух и вода, които се образуват от химическа реакция при изключително висока топлина (Ако сте научен глупак, ето цялата химия зад него ). Това е високо енергиен процес, който разчита на още повече енергия и природни ресурси, като вземете предвид количеството ресурси, необходимо за извличане на въглища и нефт от земята. Не е добре.

ПРОЧЕТИ СЕГА:  СВЕТОВЕН РЕКОРД! Етиопия засадила 350 милиона дървета за един ден
тъкан от пластмаса

Рециклираният полиестер, от друга страна, е направен от рециклирани пластмасови бутилки, което изключва необходимостта от добив на нефт и въглища. Рециклираният полиестер буквално започва от сметището (да, намалявате отпадъците!). Оттам пластмасовите бутилки се нарязват на люспи от машина (която може да работи на възобновяема енергия!). Тези люспи се разтапят в пелети, след това пелетите се екструдират ( въртят се и издърпват ) в прежда. След това преждата се плете, изрязва и прешива в дрехи, както всяка друга прежда. Вижте това видео за цялата разбивка.

За направата на една тениска са необходими около 9 бутилки. Всички рециклирани полиестерни влакна са изработени от 100% пластмасови бутилки след консумация и са сертифицирани по GRS (Global Recycling Standard). Само 9% от пластмасата на Земята е рециклирана, но нека се ангажираме да повишим този процент, като използваме повече рециклиран полиестер всяка година.

ПРОЧЕТИ СЕГА:  Соларни панели на Тесла превръщат солената вода в питейна (ВИДЕО/СНИМКИ)

Само през 2018 г. са спестени 12 тона материал за многократна употреба от навлизането на депото, 8,7 милиона галона вода и 51 тона емисии на C02 чрез използване на рециклирана вълна, рециклиран памук и рециклиран полиестер. Бъдещето се рециклира!

Ако идеята за Добрите Примери ви е харесала, можете да ни подкрепите тук:

Подкрепете каузите на Добрите Примери:

Облечете ДОБРОТО с дрехите на ДОБРИТЕ ПРИМЕРИМАГАЗИН ТУК

Facebook коментари
error: Съдържанието е защитено !!!