Заведение в София отново изхрани над 70 бедни (ВИДЕО)

Споделете с приятели

Приемаме дарения само във вид на хранителни продукти, доброволци ни помагат, казва собственикът Мартин Мартинов Крайно бедни и нуждаещи се софиянци за втора година поред имат осигурена храна през студените зимни дни, научи Столица.bg. Всички те получават храна от заведение в столицата, която стига за целия ден. То се намира на ул.  “Владайска” 29, ресторант “Гамбринусъ”. “Подай Ръка” е инициатива на собственика Мартин Мартинов и това е топъл обяд за хора без дом.

Заведението храни дневно между 70 – 80 души изпаднали в тежко положение. “В студените дни са над 130”, каза пред Столица.bg собственикът на ресторанта Мартин Мартинов. Той стартира с благотворителната дейност през късната есен на 2018 г. в София и тази продължава.

Сред доброволците има хора, които познават много от хората, нуждаещи се от храна. Изискването е да се бездомни и възрастни, с най-ниските пенсии. “Повечето ги познаваме от 2018 г. Сред тях има инвалиди, хора, живеещи по фургони, но има и такива, които са с дом, но без ток от години”, казва Мартинов.

ПРОЧЕТИ СЕГА:  Био градина в Троян ще осигурява екологично чисти продукти и домашен мед на децата в детските градини

Храната се раздава всеки делничен ден – от понеделник до петък, от 15.30 до 16.30 ч. Всеки ден менюто е различно. В него има супа, основно ястие и десерт. За този сезон ресторантът е започнал да изхранва бедните на 11 ноември т. г. и ще продължи всеки делничен ден до средата на март 2020 г. В последните дни хората са хапвали баница, зелен с печен кремвирш, гъбена супа, спанак с ориз, зеленчукова супа, боб яхния с печен суджек и др. готвени ястия.

Храната се раздава от работещи в ресторанта, а се приготвя от готвачите. Въпреки това обаче има нужда от доброволци, които да подготвят хранителните продукти за обработка като белене на картофи, чистене на лук, моркови, зеле и др. “Техният ангажимент е за час, час и малко. Обикновенно идват към 9 – 9.30 ч. сутринта и към 10.30 ч. са приключили. Който може пък идва след обяд, разказа Мартин Мартинов. Той обясни, че дарения се приемат само във вид на хранителни продукти. До дни ще открие ресторант и в град Костинброд. Там също ще храним благотворително бедни хора, заяви той.

ПРОЧЕТИ СЕГА:  Теодор Ставров: "Готов съм да работя и с други Общини за каузи на доброто" (Видео)

За Бъдни вечер хората ще получат традиционни за празника храни – постни сърми, постен боб и др. Заедно с това ще има и подаръци за всички. “Миналата година имаше много търлъци, жилетки пуловери, елези, пликчета с банани, безалохолни напитки и др. Надявам се и тази да е така, каза Мартинов.

източник: https://stolica.bg/

Facebook коментари
error: Съдържанието е защитено !!!