Северна Македония забранява найлоновите торбички от 2021 г.

Споделете с приятели

След малко повече от една година Северна Македония ще сложи край на употребата на найлонови торбички. На тяхно място ще започнат да се използват биоразградими торбички, които ще се продават по 10 денара, което се равнява на 0.16 евро.

В закона за управление на опаковките и отпадъците тази разпоредба ще влезе в сила от 1 януари 2021 година. Насер Нуредини, който е министър на околната среда в Северна Македония, изказа своите очаквания гражданите да свикнат до този срок да носят торби за пазаруване, за да може постепенно да се намали употребата на найлоновите торбички, а след това и напълно да се прекрати тяхното ползване. Той добави, че тази инициатива е одобрена и от търговците. Увеличаването на цената на торбичките е с цел да се стимулират гражданите да си носят пазарски чанти, а не да продължават да купуват торбички, това допълни Нуредини.

ПРОЧЕТИ СЕГА:  Училище сменя домашните с "актове на доброта" за месец (СНИМКИ)

Държавните институции няма да могат да поръчват пластмасов амбалаж от 1 януари 2020 година, а пластмасовите бутилки за еднократна употреба ще се заменят със стъклени бутилки. В Северна Македония според статистиката се използват около 150 млн. найлонови торбички годишно или около 2000 тона пластмаса, която се разгражда най-трудно.

Торбичките са най-често срещаният отпадък по речните дерета и плажове в Европа. Поради това, че са леки, те достигат от сушата до морето, където причиняват смъртта на над 100 000 животни годишно. Едва 6% от найлоновите торбички се рециклират, а една голяма част от тях остава като замърсител в градската и природна среда за столетия напред.

източник: https://uspelite.bg/

ПРОЧЕТИ СЕГА:  Бил Гейтс изненада момиче, което раздало подаръци на 95 непознати

Ако идеята за Добрите Примери ви е харесала, можете да ни подкрепите тук:

Подкрепете каузите на Добрите Примери:

Облечете ДОБРОТО с дрехите на ДОБРИТЕ ПРИМЕРИМАГАЗИН ТУК

Facebook коментари
error: Съдържанието е защитено !!!