Хуманен жест от очното отделение на пловдивска болница с безплатна операция на 80-годишна жена

Споделете с приятели

По Коледа наистина стават чудеса! Доказателство за това твърдение е добрината на екипа на очното отделение в МБАЛ „Централ Хоспитал“, град Пловдив, който подари безплатна операция на 80-годишната Анка от Белово.

„Баба Анка страда от катаракта, както е по-известна старческо перде, и от диабетна ретинопатия, зрението на двете ѝ очи е силно намалено и почти нищо не вижда.“, споделя началникът д-р Димитриос Власиадис.

Лекарите предлагат на пациентката да я оперират и да ѝ имплантират вътреочна леща, но жената отказва. Причината е липсата на необходимите финансови средства.

Традиционно всяка Коледа екипът на Очно отделение прави хуманни жестове и помага на хора в затруднено материално положение, на които присажда изкуствени лещи. Тазгодишната късметлийка е 80-годишната жена малко след имения ѝ ден – на Света Ана.

„За съжаление броят на пенсионерите, които изпитват затруднения да заплатят импланти, да се оперират, след което да започнат да виждат по-добре, никак не е малък у нас. По тази причина при възможност ние съдействаме на социално слабите пациенти, ако са потърсили помощ. Проблемът е, че голяма част от тях знаят, че интервенцията е непосилна във финансов план за тях и дори не ходят на преглед.“, обяснява д-р Власиадис.

Заболяването на Анка – катаракта, е сред водещите причини за слепота в световен мащаб. Болестта се развива най-често при възрастните хора, но може да се появи и в по-ранна възраст, особено като последствие на увреждане от друг характер – захарен диабет, травма, високо късогледство, хронично възпаление, ултравиолетово лъчение.

ПРОЧЕТИ СЕГА:  ЗОВ ЗА ПОМОЩ: Дете на 1 г. с тумор в мозъка се нуждае от средства

В България засегнати от заболяването са близо 100 000 души. Специалисти съветват, при замъглено зрение или други необичайни симптоми свързани със зрението, задължително да бъде посетен очен лекар възможно най-скоро за преглед.

източник: uspelite.bg

Facebook коментари
error: Съдържанието е защитено !!!