Крайбрежнa холандскa фермa отглежда водорасли, за да филтрира замърсяването на любимия си плаж – и да се справи със изменението на климата

Споделете с приятели
331

Що се отнася до проблеми в глобален мащаб, често малките локализирани проблеми подтикват хората към действие.

Въпреки че често ужасяващата реторика на климатичната криза е мощен двигател на зелените технологии, именно визуалният удар на замърсителите, плаващи във бреговите води край любимия им холандски плаж, предизвика двама безстрашни холандци да се опитат да направят своята роля.

Nikki Spil и Sjoerd Laarhoven, жители на IJmuiden, редовно наблюдават отток от фабриката от едната страна на пристанището на IJmuiden, преди да се прехвърлят към девствения плаж, който толкова често се радва на гражданите на Холандия.

“Ако сте постоянно в тази зона, можете буквално да видите как замърсяването плава”, казва Ники пред MaatschapWij. „Особено в бурни дни няма как да го заобиколите. Сьорд и аз се зачудих дали има нещо, което можем да направим, за да се справим с този проблем. “

Сега от димоотводните комини на фабриката Tata Steel, водораслите Nikki и Sjoerd в морската им ферма Ijmond, като прост, базиран на природата отговор на замърсяването, плаващо към плажа им.

Белите дробове на Земята


Доклади като този, публикуван през юли, който създаде модел, показващ, че човечеството може да се бори с най-лошите емисии на CO2 чрез засаждане на трилион дървета. Изглежда, че те са оптималната флора за решаване на проблема.

„Хората често мислят, че дърветата могат да осигурят на света най-голямото количество кислород, но всъщност това са водораслите“, казва Ники. “Те са белите дробове на Земята.”

Алтернатива на пластмасата


Морските водорасли, ако са изсушени и рендерирани правилно, могат да се използват и за заместване на пластмаса за много обичайни домакински прибори.

Good News Network съобщи за усилията на някои холандски учени, които се опитват да пуснат на пазара пластмаси от морски водорасли в по-широк мащаб. Ники и Шьорд осигуряват реколтата си като ресурс.

Дизайнерите Eric Klarenbeek и Maartje Dros разработиха биопластиката, за да заменят синтетичните пластмаси, използвайки изсъхналите водорасли. Те могат да бъдат превърнати в материал, който след това може да се използва в 3D принтери за създаване на пластмасови предмети от кошчета за боклук до бутилки за съдове и шампоани.

източник: goodnewsnetwork.org

Facebook коментари
error: Съдържанието е защитено !!!