В Бургас “съживиха” спирки

Споделете с приятели

Една иновативна идея, вече наложена в Европа, си пробива път и в България. Община Бургас започна реализирането ѝ, като постави “зелени шапки” на три автобусни спирки, съобщиха оттам.

Поставянето на зеленина върху автобусните спирки се прави на определени места, където няма широколистни дървета. Заради липсата на сянка през летните месеци въздухът там е по-горещ, а нивото на прахови частици по-високо.

Растителността върху автобусните спирки е специфична. Използва се предимно при изграждането на градини върху покриви на сгради, тераси и паркове. Тя издържа на високи температури и липса на влага през лятото. Устойчива е на минусови температури през зимата.

ПРОЧЕТИ СЕГА:  Екологична къща мечта стана реалност за бургаски архитект (ВИДЕО)

Растенията имат способността да асимилират праховите частици, което ще спомогне за частичното подобряване на качеството на въздуха.

С реализирането на идеята спирките стават не само по-красиви, но и осигуряват повече зелени пространства в градската среда.

Община Бургас проучва възможностите за озеленяване на още автобусни спирки, което да стане още една от стъпките към опазване на природата и формиране на екологично мислене в обществото.

Facebook коментари
error: Съдържанието е защитено !!!