За Мен

Здравейте, казвам се Теодор Ставров и съм създател на благотворителната организация Добрите Примери и платформата за дарения ДАРИЛНИК.

Родом съм от град Добрич. В момента работя в компютърна компания и живея във Варна от 18 години. Ето как започна всичко:

НАЧАЛОТО

Денят е 29-ти Май 2019-та година, един ден изпълнен с негативизъм и черни хроники. Отвсякъде бях залят с неприятни вести, стоях си на компютъра и там попадах основно на кофти новини и статии. В ежедневието ни години наред негативното властва и в този момент вече чашата преля и си казах „Трябва да променя това, трябва да наклоня везните към едно позитивно ежедневие“. Тогава реших , че искам да създам канал за само и единствено положителни новини, за да намаля максимално негативизма в ежедневието ми.

Групата “ДОБРИТЕ ПРИМЕРИ“

Тогава реших да създам една група във фейсбук, където да има много хора и всички те да споделят само хубави новини и добри вести. Нарекох групата „ДОБРИТЕ ПРИМЕРИ“

Създадох групата, поканих мои приятели, хареса им идеята, те поканиха техни приятели и изненадващо бързо в групата вече имаше стотици хора, които споделяха всеки ден години, мотивиращи и позитивни статии и снимки. Само дни по-късно аз вече усещах, че се усмихвам доста по-често всеки ден. Започнах все повече да се вълнувам от резултата и да искам да развия всичко това, за да не спира. Членовете на групата споделяха статии от различни сайтове, снимки на хора правещи добри дела, видеа от други платформи и медии. Тогава ми се прииска да си имам едно мое място, където такъв тип добри новини да се складират и разпространяват.

Сайта „Dobriteprimeri.com“

Реших да си направя сайт, който да е пълен с добро. Започнах да се оглеждам все повече за положителни новини и започнах да пиша статии в сайта за да го развия. Разделих го на категории, съответно с добри новини от България, от Света, както и статии за благотворителност. Направих и секция в сайта, където всеки посетил сайта може да ми разкаже история за случка, която е преживял, свързана с добро дело и добър пример.

ФБ страница „Добрите Примери“

След създаването на сайта реших , че е време да направя и фейсбук страница към сайта и групата. Исках да разпространя добро възможно най-много и да заредя хората с позитивизъм, както зареждах себе си ежедневно. Исках да направя доброто епидемия.    

В страницата споделям както статии от моя сайт, така и от други сайтове, а също правя на фотошоп интересни картинки с мотивиращи слогани и забелязвам, че също се харесват доста на хората.

С днешна дата за година и няколко месеца страницата вече се следва от над 24 хиляди души.

Сертификат „Добрите Примери“

След като мрежата от последователи на платформата се увеличи значително и всеки ден се споделяха доста публикациите за добри хора, направили добро и дали добър пример започнах да усещам тези хора като недооценени. Те правят страхотни жестове, помагат на човек в нужда или на животно, чистят природата или правят дарение, но единственото, което получават е един виртуален лайк в социалните мрежи. Казах си , че искам да направя нещо повече за тях, исках да им подаря и аз усмивка по някакъв начин така, както те усмихват нас. Тогава ми дойде идеята да изготвя уникален сертификат за признателност за всеки един от тях, като малък жест от мен и платформата ми.

За около 2 часа успях да направя дизайна и формата, в който изглежда сертификата.

От този момент нататък започнах да търся контакт с тези хора по всякакъв начин. След като ги открия например в социалните мрежи им пиша, поздравявам ги за добрата им постъпка, разказвам им накратко за платформата Добрите Примери и че искам да направя малък жест към тях, връчвайки им сертификат за признателност.

Тогава идва и силната емоция след техните реакции. Всички мои „герои“ получили сертификата ми са супер изненадани, благодарни и реагират изключително топло и признателно, което ми пълни душата с удовлетворение и ме зарежда още повече да продължавам да го правя. Винаги, когато имам възможност се срещам с хората за да им  връча сертификата лично, защото контакта с тези добри хора с големи сърца е повече от прекрасен, а уникалното усещане да видиш в очите им колко радост даряваш просто с една хартийка е неописуемо.

Тъй като ми писаха и доста хора, които просто искаха да зарадват техен близък, съпруг , съпруга, син или дъщеря с един от нашите сертификати реших да създам и друг тип сертификат – розовия сертификат на любовта.

Отделно покрай нашите каузи, започнаха да се появяват и спонсори, които ни подкрепят в кампаниите, затова направихме и  златен сертификат за дарение.

Кампания „Хапка надежда“

През месец Ноември 2020 по телевизия и медии все повече започнаха да излъчват новини относно кампанията „Хапка Надежда“, в която се подкрепяха медиците на първа линия с хранителни продукти и други. Изключително много ми хареса тази идея, но адски ме изненада факта , че осъществените акции бяха в различни градове, но така и не попаднах на нищо за Варна, където живея аз. Тогава реших да се разтърся, намерих групата, чрез която се организира тази кампания и попитах дали има организирана група са Варна, защото искам да се включа, а ако няма да стана организатор за града. Реакцията беше светкавична и едва 3мин по-късно организатора на кампанията, Никола Рахнев, възкликна положително в коментар и се чухме веднага да изговорим следващите стъпки.

Това е една национална кампания създадена от Гората.бг, която цели подкрепа към медиците ни на първа линия по време на пандемията, осигурявайки им храна, детски рисунки, различни консумативи и материали, които да им вдъхне надежда и да знаят, че не са сами. Реших да се включа и да стана организатор за Варна и Добрич. С помощта на дарители и приятели началото на Декември 2020 успяхме да осигурим първия обяд в Бърза Помощ Варна.

След големия положителен отзвук след първия осигурен обяд се появиха още два спонсора. Последваха още 10-12 обяда в Бърза помощ Варна, Военна болница Варна и тъй като се появи заведение в Добрич, което искаше да помогне успях да организирам няколко обяда и в болницата в Добрич.

Акция „Дари компютър“

След запознаването ми с Ивайло Янакиев, връчвайки му сертификат затова, че възстановява стари компютри и прави от тях работещи конфигурации, след което ги дарява на деца в нужда, постепенно аудиторията ми научи за каузата му и започнаха да ми пращат на мен стари машини за да му ги нося. А аз започнах усилено да търся деца, на които да ги дарим. Така вече месеци наред заедно с Ивайло активно движим акцията „Дари компютър“

Акция „Помощ за деца и възрастни“

Аз заедно с доброжелатели и дарители се опитваме с общи усилия да сме полезни и да различни домове за деца с увреждания или за възрастни хора. Успяхме да зарадваме децата от Карин Дом-Варна с нови играчки и физиотерапевтични пособия. Осигурихме вкусни домашни млечни продукти на Център за социлна рехабилитация и интеграция за деца с увреждания “ЖИВОТ ПОД ДЪГАТА”. Срещнахме се и с възрастните хора от Дом за стари хора “Дом Варна” и им занесохме книги, игри, плодове, зеленчуци, лакомства, прежди и много други изненади.

Акция „Кошче тук, кошче там“

Идеята ми за тази акция дойде, докато си разхождах кучето в една градинка, и нямаше къде да изхвърля боклука и след като си свърши работата. Реших да купя едно кошче, да го лакирам и да го поставя там за удобство на хората като мен. Продължих по този начин да поставям кошчета из Варна навсякъде, където прецених , че има нужда.

Акция “Скрит подарък”

Тази акция реших да стартирам на рождения си ден. Почуствах, че мога да отпразнувам по различен начин и не да чакам подаръци, а да направя аз такива основно към членовете на групата ми, които ми помагат по акции и кампании. Реших да крия подаръци на замърсени места във Варна и да кача снимка в групата. Който пръв се ориентира къде е мястото да отиде, да почисти и да си вземе подаръка 🙂 В акцията разнообразих и с няколко социални експеримента, в които скрих подарък под боклук и поставих боклука на оживени места. Идеята беше, който се наведе да вдигне боклука и да го изхвърли в кошчето да види подаръка залепен за него и да остане за него. Тези експерименти бяха заснети на видео и можете да ги видите тук.

Благодаря на медиите, подкрепили и отразили идеята ми !

error: Съдържанието е защитено !!!